Оттеглянето на Турция от Истанбулската конвенция, което стана с указ

...
Оттеглянето на Турция от Истанбулската конвенция, което стана с указ
Коментари Харесай

Турция - първата страна в Истанбулската конвенция и първата, която се оттегли от нея

Оттеглянето на Турция от Истанбулската спогодба, което стана с декрет на президента Реджеп Тайип Ердоган, раздруса надълбоко турското общество, а реакциите от този акт евентуално още дълго ще продължат да занимават обществеността Очаква се и вълна от митинги.

Турция бе една от първите страни-инициаторки, която подписаха конвенцията през 2011 край Босфора. В Турция, където насилието и убийствата на дами са огромна рана на обществото, изначало Истанбулската спогодба бе посрещната с утвърждение. Горещо я поддържаха политици и женските организации на консервативните туркини /малката щерка на Ердоган - Сюмеййе като председателка на асоциацията на консервативните туркини Кадем е измежду покровителките на конвенцията/.

 Ердоган отдръпна Турция от Истанбулската спогодба Виж още

Но извънредно религиозните общности /джемаат/ напоследък подеха остра акция против Истанбулската спогодба, в която видяха опасност за ислямските традициите на фамилията, което се смята за ядро на мюсюлманските общности, и проведоха редица акции против документа, написа Нахиде Дениз за Българска телеграфна агенция.

Ердоган известно време се съпротивяваше на акциите на консервативните ислямисти, евентуално под напън на женската част на семейството си - без да се обявява, необятно се счита, че брачната половинка му Емине Ердоган също е била против анулацията на Истанбулската спогодба. Но в последна сметка Ердоган се оказа в плен на настояванията на ислямистите.

Твърди се, че извънредно консервативното крило на сподвижници на починалия първи ислямистки министър председател на Турция Неджметтин Ербакан, който е наставник на настоящия държавен глава, сложили пред Ердоган изискването да анулира Истанбулската спогодба против поддръжката им за него на идващите избори за президент. В духа на тези претенции Ердоган сложи наскоро отпред на истанбулската организация на ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) изтъкнат деятел на тогавашната Партия на щастието на Ербакан.

Така Турция стана първата страна, която публично се отхвърли от конвенцията, който първа бе подписала. Актът се посрещна с паника измежду доста среди в обществото.

Тревогата се дължи на опасенията, че ще радикализира половото обучение в учебните заведения, както и че ще ускори дискриминирането против ЛГБТ общностите. И не на последно място - че ще способства за нарастване на насилието против дамите и домашното принуждение, по което Турция е на първите места в света.

Решението на Ердоган за отдръпване от Истанбулската спогодба провокира яд и митинги в цялата страна. Мор чатъ - най-голямата правозащитна женска организация в страната - прикани своите членове на митинги.

Опозиционните партии - Републиканската национална партия, партията Дева и Добра партия - също се обгърнаха против анулацията и се чака да провеждат митинги.

 Екологичен потенциал прикани всички страни в Европейски Съюз да одобряват Истанбулската спогодба Виж още

Правосъдният министър Абдюлхамит Гюл в изказване в Туитър съобщи, че битката против домашното принуждение ще продължи да бъде приоритет на държавното управление.

Министърката на обществените грижи и по въпросите на фамилията Зехра Зюмрют Селчук съобщи, че " Насилието над дами е на първо място закононарушение против човечеството и битката с това закононарушение е въпрос на правата на индивида. В тази посока ще продължим битката си против насилието на правилото на нулева приемливост ".

Според турски адвокати обаче отдръпването от Истанбулската спогодба с президентски декрет е незаконно.

В документално изказване, направено от Съюза на адвокатските колегии на Турция се показва, че Истанбулската спогодба е подписана на 24 ноември 2011 година в сходство с турския закон, защитаващ главните права и свободи, залегнали и в Конституцията на страната. " Предвид естеството и правилата, въз основа на които е направена Истанбулската спогодба, с цел да се отдръпна от нея Република Турция има потребност от законова наредба, позволяваща отдръпване от въпросния контракт. Отказът от контракта не може да се направи с декрет. Оттеглянето на Турция от документа ще има негативни последици за имиджа й в интернационален проект ", се показва в изказването.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР