Оттегляме предложението за такса смет, което трябваше да влезе в

...
Оттегляме предложението за такса смет, което трябваше да влезе в
Коментари Харесай

Кметът на Стара Загора оттегля повишаването на такса смет  

" Оттегляме предлагането за такса боклук , което трябваше да влезе в общинския съвет другата седмица. Днешното ни решение не е под напън или заради недоволство . Бюджетът на общината ще компенсира разликата от 1,3 млн. лв. и ставките за такса боклук ще останат непроменени. Винаги сме мислили за жителите и не сме предложили нищо, което е в техен ущърб ". Това съобщи кметът на Стара Загора Живко Тодоров на конференция през днешния ден и разгласи, че увеличените разноски за сметосъбиране и сметоизвозване ще са за сметка на капиталовата активност на общината.

Изказванията на съветници от други групи в медиите той дефинира като „ див популизъм “. Според Тодоров се спекулира с тематиката и изясни, че в този момент се предлага нарастване на такса боклук, тъй като " тази смяна нямаше по какъв начин да се случи преди изборите, както изясняват те, тъй като времето ѝ е в този момент. Предстои приемане на годишните бюджети на общините. Разглеждането на проект сметките постоянно се случва по това време ноември - декември. Те се уповават на локалните налози и такси “, посочи Тодоров. 
Той изясни, че разноските за чистотата се усилват и в бюджета по това перо няма остатък или излишък, а е на минус . В Стара Загора разноските за непорочност са най-ниски спрямо общини като Бургас, Пловдив, Сливен, Велико Търново и Плевен. Тодоров изясни, че това е допустимо с прекратяването на концесионния контракт и оповестяването на активността с социална поръчка. По този метод годишните разноски са понижени ог 7,5 милиона на 6,5 милиона лв.. 
 

" Това значи, че сме икономисали най-малко 6 милиона лв. през годините. Ние се отличаваме от останалите общини. Обслужваме 51 села. Това е от голяма важност, тъй като е друго от обезпечаването на чистотата единствено в града, както е в Пловдив ", разясни кметът Тодоров и посочи, че доходи от селата за активността съвсем не получават от такса боклук. В някои от тях таксата е 16 лв. на година, само че разноските за сметосъбиране и сметоизвозване са в пъти по-големи. 
Дебатите по тематиката за повишение на отчисленията са били дейни още през 2014 година, само че това е било отсрочено във времето.  " Средствата, които се дават в града за непорочност, нарастват, това е по този начин, тъй като желаеме екологичен град, желаеме сепариране, желаеме развиване. Въведеното през 2015 година хранилище за боклуци също изисква такса за влизане на боклука към този момент. Отчисленията не се губят, а се връщат през идната година, плащайки за сепариране и компостиране “, изясни още Живко Тодоров. За смяна на методиката и за пресмятане на таксата на член от домакинство той означи, че би трябвало да бъде премислена добре , тъй като сега най-голямата тежест сега се поема от бизнеса. Когато стартира да се пресмята по друга методика - " специфични формули, обхващащи огромен набор съставни елементи ", тя " би блъснала уязвимите обществени групи “, изрази опасенията си той.

„ В тази обстановка, когато би трябвало да се вземат сложни непопулярни решения, се търсят правилни политически сътрудници . Сега всички, които обявиха, че няма да поддържат предлагането ни за ставките, имат време да създадат аргументирани свои такива, тъй като до този миг няма “, беше безапелационен и Диян Димитров, лидер на групата на ГЕРБ в локалния парламент, която е най-голяма, само че няма задоволително болшинство за приемане на предлагането. Той се е надявал, че оповестеното намаление на първичното предложение ще бъде подкрепено от най-малко 30, а и повече членове на общинския съвет.
Въпреки това обаче след Земеделски национален съюз, Българска социалистическа партия за България, " Възраждане " и " Демократична България " срещу нарастването се разгласи и групата на БСДП, а всички те, взети дружно, са тъкмо колкото групата на ГЕРБ
На въпроса от actualno.com за какво откакто са съвсем сигурни, че могат да съберат нужните 26 гласа за приемане на предлагането, се отхвърлят от нарастването, което в случай че не в този момент, би трябвало да се случи рано или късно, само че с по-голямо разтърсване за жителите, Живко Тодоров отговори, че въпросът е кардинален и не желаят да са подвластни от един или двама съветници, които за поддръжката си ще слагат условия.
В политическо отношение кметът е прав, като не желае опозицията да прави политика на неговия и на гърба на ГЕРБ, само че пък жителите би трябвало да са наясно, че в случай че следващата година не се бръкнат приблизително с 24 лв. повече за такса боклук, то през 2021-ва или по-късно ще би трябвало да се бръкнат още повече. Като жител разгадавам на здравия разсъдък на съветниците, които ще дискутират по тематиката на 19 декември. И се надявам, че старозагорци са съумели да вкарат в локалния парламент най-достойните и най-правилните хора. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР