Отстраняването от ГЕРБ на Цветан Цветанов, който беше дясната ръка

...
Отстраняването от ГЕРБ на Цветан Цветанов, който беше дясната ръка
Коментари Харесай

Цветанов: Отстраняването ми от ГЕРБ е готвено 1 г. и половина преди Апартаментгейт

Отстраняването от ГЕРБ на Цветан Цветанов, който беше дясната ръка на водача и министър председател Бойко Борисов близо две десетилетия, е било подготвяно най-малко година - година и половина преди абсурда " Апартаментгейт ", който стана формалният мотив. Това разяснява пред БНР самият Цветанов.

Разривът сред него и Борисов пристигна предходната пролет след близо 20 години обществена взаимна работа - от 2001 година, когато Цветанов се появи пред медиите за първи път като помощник на тогавашния основен секретар на Министерство на вътрешните работи. Миналата пролет обаче след абсурда с първокласния апартамент в столичния квартал " Изток ", платен на по-ниски от пазарните цени, Цветанов беше заставен да напусне зам.-председателското място в ГЕРБ и лидерското в парламентарната група, остана за година редови член на партията, а този юни напусна, с цел да учреди личен политически план - " Републиканци за България ".

Днес Цветанов изясни отстраняването си със доближаването сред ГЕРБ и Движение за права и свободи, за което свидетелствали и резултатите от локалните избори.

Помолен за повече обяснения, Цветанов сподели, че е усетил разклащането на позициите си едвам в пика на абсурда с имотната договорка, а след евроизборите през май 2019 година разговарял със съпартийци и анализирал обстановката и по този начин стигнал до извода, че отстраняването му е подготвяно по-отрано.

" Процесът, който стартира по тематиката за моето премахване от ГЕРБ, стартира година - година и половин преди този момент. И когато имах опция да проучвам, взех решение да напусна, " сподели той и добави: " Последните избори дадоха знак за разминаването - по кое време бях там и по кое време не. ГЕРБ сподели зависимостите, построени по места от ГЕРБ и Движение за права и свободи ".

Цветанов добави, че до момента в който е бил в Народното събрание е виждал по какъв начин Борисов дефинира политиките с хората до себе си в държавното управление, а по-късно те били свеждани на депутатите за осъществяване. " Борисов взимаше решение с хора към него в изпълнителната власт, а всички останали получаваха задача да бъде осъществено във връзка с политиката ", сподели той.

" Томислав Дончев, Влади Горанов бяха стълбовете,

на които Борисов се опираше при взимането на решенията, " сподели Цветанов за втория кабинет " Борисов ". Цветанов разкритикува и " недоразуменията " при енергийните решения, взимани във формат Борисов - Дончев - Теменужка Петкова, за които предвижда, че " ще понесем и много съществени финансови наказания ".

Цветанов опълчи на това атмосферата в първото държавно управление, която от днешна позиция разказа като " добра връзка в екипа ":

" Ние с вицепремиера Симеон Дянков бяхме добра защитна стена

и имаше опция да се водят професионални разногласия, " спомни си той времето, в което беше в изпълнителната власт. Заради тази атмосфера на Борисов не му се налагало да взима всяко решение и да " раздава ", както прави в този момент.

Цветанов избегна отговора на въпроса дали Сотир Цацаров е бил добър основен прокурор, както, по думите на самия Цветанов от времето, когато беше вицепремиер, е бил добър арбитър. Предпочете да каже, че като министър е работил добре с предшественика му Борис Велчев. Добави, че с новата си политическа групировка ще работи за понижаване на политическата квота във Висшия правосъден съвет. " Смятаме, че с други политически обединения можем да реализираме още преди избора на ново Народно заседание политически консенсус, който да се осъществя оптимално бързо ", даде поръчка за присъединяване в ръководството Цветанов.

Бившият втори човек в ГЕРБ е в предстояща на правосъдна регистрация на партията си " Републиканци за България ". Според него анкетите на социологическите организации не я уловят, тъй като към момента не съществува в общественото пространство. Той е убеден, че на последващи парламентарни избори ще образува задоволително мощна парламентарна група, тъй че да бъде " незаобиколим фактор ".

Няма да работи с Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия, не изключва партньорство с ГЕРБ без Борисов и с " всички, които споделят евроатлантическите полезности ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР