Отстраняването на съдебния лекар, направил експертизата на 18-годишното пострадало момиче

...
Отстраняването на съдебния лекар, направил експертизата на 18-годишното пострадало момиче
Коментари Харесай

Промени в Съдебната медицина: Имало ли е грешки в експертизата по случая в Стара Загора?

Отстраняването на правосъдния доктор, направил експертизата на 18-годишното потърпевшо момиче от Стара Загора, е можело и да не бъде направено. Това разяснява здравният министър Христо Хинков. Причината съгласно него е, че лекарят е понесъл отговорността от решението на съда. Хинков ще бъде изслушан на комисията по опазване на здравето в Парламента.
Според мен малко го е отнесъл, само че въпреки всичко дано стане по този начин, с цел да се види, че има някаква реакция. Защото в случай че е било официално това негово умозаключение и то не е довело до решение от страна на съдията, за това да вземе поради точно тези порезни рани, може би краткотрайно е бил отхвърлен. Принципно това не е проблем на медицината. Стандартите имат отношение към медицината, а това е въпрос на съда, и решението на съдията е сложно. Той взема всички решения, които не могат да влязат във всички стандарти.
Христо Хинков – министър на опазването на здравето

Това, което прави правосъдния доктор, е да реши обстоятелствата във връзка с телесните повреди. Там има много ясни инструкции за това. Какво е лека, какво е междинна, какво е тежка телесна щета е разказано в Наказателния кодекс, сподели още министърът. Преди съвещанието Хинков разяснява, че стандартът за Съдебна медицина към този момент е подготвен.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР