Отстраняването на главния прокурор Иван Гешев ще е сред първите

...
Отстраняването на главния прокурор Иван Гешев ще е сред първите
Коментари Харесай

Слави Трифонов пред "Монд": Столът на Гешев е твърде голям за него

Отстраняването на основния прокурор Иван Гешев ще е измежду първите задания на водача на " ИТН " Слави Трифонов, в случай че партията му завоюва предварителните избори на 11 юли. " Столът му е прекомерно огромен за него ", споделя той пред френския в. " Монд " в публикация със заглавие " Слави, артистът, който обръща нагоре с краката българската политика ", представена от БГНЕС.

Интервюто е направено на 21 юни в офиса на малкия екран на Трифонов в София от специфичния делегат на в. " Монд " Жан-Батист Шастан.

За корупцията и Гешев

" Когато диалогът стигне до тематиката за корупцията, Слави се изправя в канапето и очите му с искра се вторачват в журналиста: " Имаме брилянтни закони, само че не се ползват. Трябва да изградим още веднъж правораздавателната система ". (бел.ред - изразът, който употребява във връзка Иван Гешев, безусловно е " Столът му е прекомерно огромен за него ".), споделя Шастан, представен от " Дневник ".

Трите целта на " ИТН "

Авторът дефинира Слави Трифонов като проевропеец и иконоборец и добавя, че той е един от любимците за продобиване на изборите в неделя. " Монд " напомня, че трите съществени детайла в програмата на Има Такъв Народ са прекосяване към мажоритарна изборна система, въвеждане на електронно гласоподаване и понижаване финансирането на партиите от 8 на 1 лев за всеки извоюван гласоподавател. Изданието прецизира, че и трите са подкрепени в референдум през 2016 година, резултатът от който не бе приет заради ниска интензивност. Изданието прибавя, че този крах е главният претекст на Трифонов да се заеме с политика.

Изданието отбелязва, че Слави Трифонов Трифонов води предизборна акция с редки появи на телевизионния си канал или с къси постове във " Facebook ", като заобикаля диспути и изявленията за българските медии.

" Бил съм всеки ден по малкия екран през последните 25 години. И в случай че българските медии бяха свободни, щях да беседвам с тях, а не с вас ", показва Трифонов пред френското издание. Питан за думите на заместника си, че към публицисти от публичната телевизия би трябвало да се ползват средновековни закони с отрязване на ръце, той дава отговор, че това е било " нелепост, която беше преиначена ".

За обвиняванията от съперниците му,

че е популист, той отвръща, че " те даже не знаят, че тази дума произлиза от " народ ". Трифонов показва за образец Макрон, Рейгън и Маргарет Тачър

Пред френското издание Слави Трифонов отбелязва, че неговите образци в политиката са Маргарет Тачър, Роналд Рейгън и Еманюел Макрон. Вероятно по този начин се пробва да лобира френският президент да одобри " ИТН " в групата на либералите " Обнови Европа " в Европейския парламент (бел.ред. - в нея сега членува ДПС), показва още " Дневник ".

" Слави споделя за себе си, че като ефирен водещ, влезнал в политиката, " можем да го съпоставяме с Бепе Грило, създателят на италианското придвижване " Пет звезди ", с украинския президент Зеленски или с Доналд Тръмп. Резултатът не постоянно е безапелационен, само че се вписва в духа на времето - изключително мощно подхранван от ендемичната корупция в България - с помощта на което обичани стават най-невероятните претенденти ", споделя още " Монд ".

Лидерът на Има Такъв Народ

даже се афишира пред френското издание за " трансформиране на Европейски Съюз в страна, в сравнение с да остане съюз на разнообразни страни ", както и приканва " твърдо " да се отговори на турския президент Реджеп Тайип ердоган и на ексцесиите на Виктор Орбан.

Законът в Унгария, забраняващ за се приказва на малолетните за хомосексуалността, по-скоро " ни дава доказателство ", че " Европейски Съюз би трябвало да бъде страна ", с цел да " се попречи и в другите страни свободата да стане като в Унгария ". След което Трифонов се въздържа да отбрани утвърждението на Истанбулската спогодба в България, тъй като " това не е предпочитана тематика ".

Изданието отбелязва, че Трифонов не е сигурен, че ще събере задоволително гласове от партиите на митинга за болшинство в Народното събрание, което да е против статуквото на социалистите и партията на Бойко Борисов, само че е сигурен, че не желае да е министър-председател.

" Бъдещият министър председател

би трябвало да е с профил, друг от моя. Трябва да е някой, който е учил, приказва непознати езици и почтено показва България ", разказва Трифонов, като добавя, че " несъмнено, че има поради едно име ".

Той повтаря пред " Монд " известната си теза, че не се стреми към властта и че може да бъде виновен без да заема пост в ръководството. Жан-Батист Шастан незабавно пояснява това като оставяне на отворена вратата за президентските избори тази есен.

В публикацията на " Монд " няма настоящи фотоси от диалога, тъй като Трифонов е отказал да бъде сниман.

Според създателя

той мъчно седи на дивана

в обширния си кабинет, а на стената са подпрени патерици, като обяснението му е, че " Имах строшаване, от което мъчно се възвръщам ".
Шастан добавя още, че домакинът му е бил със " сиво-синкава кожа ", както и че в София настойчиво се носят клюки за здравословното му положение, изключително откакто от дълго време не се е появявал обществено в столицата.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР