Отстраняването на Доналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и

Отстраняването на Доналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и ...

Адвокатите на Тръмп в процеса за импийчмънт скочиха на демократите.


Отстраняването на Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския от поста му би представлявало намеса в предстоящите избори и би било "много опасен прецедент", заявиха адвокатите на президента на САЩ в процеса за импийчмънт пред Сената, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

По-рано тази седмица представителите на Демократическата партия, които изпълняват ролята на прокурори, заявиха, че Тръмп трябва да бъде отстранен от поста си, защото е насърчил Украйна да се намеси в изборите в САЩ, като открие компрометиращи материали, засягащи бившия вицепрезидент на САЩ Джо Байдън. Вчера защитата на президента се опита да обърне този аргумент срещу тях.

Белият дом се надява процесът за импийчмънт на Тръмп в Сената да приключи до края на месеца

"Въпреки приказките за намеса в изборите, те са тук, за да извършат най-сериозната намеса в избори в американската история и ние не можем да позволим това", предупреди Пат Сиполини, който ръководи защитата на президента. Той добави, че ако сенаторите признаят президента за виновен и го отстранят от заеманата длъжност, ще лишат гласоподавателите от правото им да изразят мнението си за Тръмп на президентските избори на 3 ноември.

Разследването на контактите на Тръмп с Украйна не е имало за цел изясняване на истината, а е било политически мотивиран опит за отстраняване на президента от заеманата длъжност, според защитата на Тръмп. Въпреки, че президентът е обвиняемият в процеса, адвокатите му показаха ясно, че смятат да представят процедурата за импийчмънт като продължение на разследванията, които се водят откакто той встъпи в длъжност - включително разследването на евентуални връзки между предизборния му щаб и Русия.

Заседанието продължи само два часа, далеч по-кратко от речите на обвинителите, отбелязва АП. Защитата запазва основните си аргументи за утрешното заседание.
Сенатът е под контрола на републиканците, които разполага с 53 от общо 100 места, а за отстраняване на президента е необходимо мнозинство от две трети от сенаторите. Сенатори републиканци заявиха вчера, че защитата вече е разбила аргументите на демократите.

До президентските избори обаче остават по-малко от 300 дни, така че дебатите същевременно са и битка за спечелване на общественото мнение, отбелязва Франс прес.

Източник: novini.bg