Отстраненият президент на Нигер каза, че няма храна две седмици след военния преврат

...
Лидерът е държан в президентския дворец в столицата на страната
Коментари Харесай

Лидерът е държан в президентския дворец в столицата на страната със съпругата и сина си.

Той остава в добро състояние здраве засега и според съветника никога няма да подаде оставка от позицията си.

Изображение: Един от войниците, които свалиха президента Базум, се обръща към поддръжниците си. Снимка: AP

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен разговаря с лидера във вторник и „подчерта, че безопасността и сигурността на президента Базум и семейството му са от първостепенно значение“, каза говорител.

Това идва след това цивилният икономист Али Махаман Ламине Зейне беше обявен за нов министър-председател на Нигер от хунтата в понеделник, докато началникът на президентската гвардия, генерал Абдурахман Чиани, твърди, че сега управлява страната.

Изображение: Началниците на отбраната от ECOWAS. Снимка: AP

Новият военен режим затвори и въздушното пространство на Нигер до второ нареждане, позовавайки се на „заплахата от военна намеса“ от Западноафриканския регионален блок (ECOWAS), след като лидерите на преврата отхвърлиха крайния срок от неделя за възстановяване на президента Базум.

Хиляди привърженици на хунтата се стекоха на стадион в Ниамей, столицата на страната, за да приветстват решението да не се поддават на външен натиск за оттегляне.

ECOWAS заплаши да използва военна сила, ако крайният срок беше пренебрегнат. Очаква се членовете на блока да се срещнат в четвъртък, за да обсъдят ситуацията.

Прочетете още:
Защо има толкова много преврати в Сахел?
Лидерите на преврата „не ги интересува“ какво външният свят мисли

Изображение: Поддръжници на управляващата хунта в Нигер държат руско знаме в Ниамей. Снимка: AP

25-милионното население на Нигер също понася тежестта на преврата.

Като една от най-бедните страни в света, мнозина казаха, че са твърде фокусирани върху намирането на храна за своите семействата да обърнат много внимание на ескалиращата криза.

Еркман Чибозо, собственик на магазин, каза, че е било трудно да внесе нещо в страната, за да съхранява бизнеса си близо до летището.

Как превратът в Нигер въздейства на света

Хунтата твърди, че може да свърши по-добра работа в защитата на Нигер от джихадисткото насилие и групи, свързани с Ал Кайда и ИД, които опустошиха региона на Сахел.

Съседни Мали и Буркина Фасо, и двете се управляват от военни режими, застанаха на страната на хунтата и предупредиха, че намесата в Нигер би била „равнозначна на обявяване на война“ срещу тях.

И двете страни изпратиха представители в Ниамей тази седмица, за да обсъдят военни възможности, докато други африкански нации остават разделени относно това как да продължат.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР