Отстраненият от власт лидер на испанската автономна област Каталуния Карлес

...
Отстраненият от власт лидер на испанската автономна област Каталуния Карлес
Коментари Харесай

Пучдемон се предаде на белгийските власти

Отстраненият от власт водач на испанската самостоятелна област Каталуния Карлес Пучдемон и четирима някогашни министри от държавното управление му се предадоха на полицията в Белгия, оповестиха от прокуратурата, представени от организация БГНЕС. По-късно през днешния ден Пучдемон

ще бъде изправен пред белгийски арбитър във връзка със заповедта за ареста му, издадена от испанските управляващи .

ВИЖТЕ КАТАЛУНИЯ СЛЕД ОБЯВЯВАНЕТО НА НЕЗАВИСИМОСТТА

В събота белгийските управляващи потвърдиха, че изследват изпратената от Испания заповед за арест на Пучдемон и сътрудниците му. Защитниците на Пучдемон към този момент споделиха, че ще апелират изгонването на някогашния каталунски водач. Ден по-рано Испания издаде заповед за арест на Пучдемон и четирима някогашни министри от държавното управление на Каталуния, които са в Белгия дружно с него.

Преди това испански съд наложи мярка за неотклонение „ задържане под стража” на осем министри, измежду които е и заместникът на Пучдемон Ориол Жункерас. Прокуратурата ги упреква в протест, бунт и корист с държавни средства.

Пучдемон се разгласи за президент в заточение

Пучдемон проговори от Белгия, независимостта е анулирана

Пучдемон съобщи, че не бяга от правораздаването и назова повдигнатите обвинявания неоснователни и политически стимулирани, а плануваното за тях наказване – прекалено .

В изявление за белгийската телевизия RTBF той заяви, че е подготвен да се кандидатира за плануваните за 21 декември избори в самостоятелната област, отбелязвайки, че може да го направи от всяка точка на света. „ Готов съм да бъда кандидат”, сподели политикът. Попитан за това дали възнамерява да организира предизборната си акция от Белгия, той отговори, че може да я направи „ на всички места по света “.

На 27 октомври каталунският парламент утвърди резолюция за оповестяването на самостоятелна република, чието деяние към този момент беше блокирано от Конституционния съд на Испания. Сенатът на страната утвърди настояването на държавното управление на Мариано Рахой за използване на член 155 от Конституцията на кралството, който разрешава ограничение на самоуправлението на Каталуния.

След утвърждението министър председателят Рахой съобщи, че е взето решение за премахване на водача Карлес Пучдемон и неговото държавно управление. Рахой насрочи и избори за 21 декември.

На 31 октомври Пучдемон съобщи на конференция в Брюксел, че Каталуния е приела проект за деяние „ за спокойно придвижване към самостоятелност, заобикаляйки насилието”. „ Регионалното държавно управление се опитваше да употребява всички благоприятни условия за разговор с Мадрид, само че осъзнавайки невъзможността за това, беше насила да прогласи самостоятелност. Той посочи, че държавното управление на Каталуня ще одобри резултатите от предварителните избори на 21 декември.

В същото време испанският парламентарен съд заяви, че анулира декларацията за самостоятелност района. Според правосъдни източници, на пленарно съвещание документът е бил краткотрайно спрян като последната поредност от ограничения от страна на Мадрид за разстройване сепаратистките дейности на Каталуния.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР