Отстраненият кмет на Созопол Панайот Рейзи и разследваните приватизатори Евгения

...
Отстраненият кмет на Созопол Панайот Рейзи и разследваните приватизатори Евгения
Коментари Харесай

Престъпните схеми на гербаджийски кмет с разследваното семейство Баневи!

Отстраненият кмет на Созопол Панайот Рейзи и разследваните приватизатори Евгения и Николай Банев, нарязали на скрап половин България, имат топли бизнес връзки. Кметът и двойката мошеници прилапват парцелите на някогашния „ Балкантурист” по Южното Черноморие.

Схемата е елементарна. Първо, Николай Банев приватизира къмпингите „ Градина”, „ Каваци”, „ Веселие”, „ Златна рибка”, „ Черноморец”, резиденция „ Созопол”, заведенията за хранене „ Винарска изба”, „ Механа” и „ Хоризонт” и още доста други апетитни обекти, събрани под шапката на „ Хелио тур С”. След това част от тях отиват в ръцете на някогашния кмет Панайот Рейзи. Разбира се, през днешния ден те се водят на името на подставени лица на управника, само че цялостен Созопол знае кой е същинският им притежател.

Николай Банев съумява да вземе парцелите, които костват милиони, единствено против 700 хиляди $, само че не заплаща даже и тези пари, а дава единствено 70 хиляди $! Договаря се да заплати по-голямата част в миналото в бъдеще. Годините минават, той не дава и стотинка. Раздава обаче всичко чартърен и получава огромни суми от морските парцели.

Когато Банев приватизира 40% от „ Хелио тур С” при започване на 2000 година, Панайот Рейзи е чиновник в тази туристическа компания. Това, което не е взел олигархът, е в ръцете на РМД-то, отпред на което стои самият Панайот Рейзи, който тогава е чиновник в „ Хелио тур С”. С негова помощ Банев гълтам и акциите на РМД-то, а участниците в него са пратени за зелен хайвер. И тук схемата не свети с автентичност – в един миг подвигат капитала на „ Хелио тур С”. Така „ АКБ Форес” превзема цялото имане на тогавашния „ Балкантурист” в Созопол и региона, освен това единствено за 70 хиляди $.

От Комисията за финансов контрол изпращат служителка на инспекция. Дават й 5-6 хиляди лв. рушвет и тя написва отчет, че няма нарушавания при изкупуване на акциите.

През идващите години Банев дава множеството от парцелите чартърен, само че с цялата си алчност и безочливост не заплаща нито налози, нито осигуровки! Така натрупва към 2 млн. лв. задължения и над 300 хиляди лв. лихви по тях.

За да оправи ситуацията, омразният ликвидатор стартира да разпродава. Първо вади кръчма „ Созопол”, която се намира в сърцето на остарелия град. Продажбата е направена при нотариус Линка Чуткина, която по това време е държанка на Панайот Рейзи, а след развода му двамата живеят дружно. Механата е продадена за 10-15 хиляди лв., платени в брой. Евгения и Николай Баневи обаче получават в София куфарче с още 250 хиляди евро. След това механата става благосъстоятелност на подставено лице на Рейзи.

Банев продава и две нощни заведения – край плажа „ Харманите” и „ Теодора”, на входа на остарелия Созопол. Разделя се също и с резиденцията на Тодор Живков в остарелия град, която е в съседство с дома на Панайот Рейзи. Взема я компания от Пловдив, още веднъж хора на Рейзи.

Поредната продажба е на къмпингите. От Агенцията за приватизация, тогава ръководена от настоящия стопански министър Емил Караниколов, желаят олигархът да им заплати контрактуваните 700 хиляди $ за „ Хелио тур С”. Понеже Банев не е привикнал да заплаща, се постанова да се раздели с 63 дка от „ Градина”. Държавата си ги взема и ги продава, само че към този момент за 1,7 млн. лв.. Банев се разделя и с къмпинг „ Златна рибка”.

При приватизацията той получава единствено половината от него, тъй като другата част е на реститутите Патеви. В един миг земята, която държи олигархът, с решение на тогавашния регионален шеф на Бургас Стефан Кенов е оповестена за обществена общинска благосъстоятелност. Веднага по-късно е направена заменка – „ Златна рибка” е дадена на компания от Пловдив против чукари от вътрешността на страната.

Докато Банев се разделя с парцелите си в Созопол, Панайот Рейзи се развежда с жена си Иванка. Тя съумява да му измъкне всичко,то имане, което публично се води на негово име. Така за кмета остава това, което е записал на подставени лица. Казват, че не било по никакъв начин малко.

Иванка пък съумява да прилапа парцел в центъра на града и в този момент на това място дими скара-бира. Кебапчийницата е в самия център на архитектурния и археологически резерват „ Старинен Созопол” и е направена с позволение от Националния институт за паметниците на културата! Затова в този момент скарата дими „ законно” тъкмо против прозорците на вилата на Народния спектакъл.

Мястото преди години се състои от три имота, като един е на общината, а другите два са частни. На това място дълги години има градинка с детски люлки, а също и плод-зеленчук. Мнозина предприемачи желаят да купят атрактивния парцел, само че той не се продава. За изненада на целия град се оказва, че някой си Красимир Кръстев и неговата майка Цвета Димитрова са „ купили” парцела от локалния гражданин Живко Тодоров. Преди това Красимир Кръстев бил наел парцел на Иванка Рейзи и в него продавал сувенири. Продавачът Живко Тодоров пък имал много парцели по морето, само че бил доста болен.

Не е ясно по какъв начин тъкмо е продал парцела си в центъра на остарелия град на наемателите на Иванка Рейзи, само че не щеш ли през днешния ден те към този момент са изрязали дърветата в парцела и са конфигурирали в него скара-бира. Като формален наемател на кебапчийницата се води „ Ес дрийм тийм”, записана през януари 2019 година в столичния квартал „ Хиподрума” с капитал от 2 лв.. Адресът, на който е седалището на компанията със скара-бирата, е приютил общо 43 компании. След като продал парцелите си в Созопол, Живко Тодоров бил пратен в приют в Момин проход.

Другите участници в тази история за систематизиране на скъпи парцели по морето – Николай и Евгения Баневи се проверяват за тежки стопански закононарушения. Панайот Рейзи пък беше отхвърлен от служба. Него също го проверяват за източването на 2 млн. лв. от общинския бюджет.

Източник: bunt.bg
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР