Отстраненият кмет на Костенец Радостин Радев няма да се кандидатира

Отстраненият кмет на Костенец Радостин Радев няма да се кандидатира ...

Отстраненият кмет на Костенец няма да се кандидатира за нов мандат.

Отстраненият кмет на Костенец Радостин Радев няма да се кандидатира за нов мандат на предстоящите местни избори.

Това обяви той пред журналисти преди началото на днешното съдебно заседание в Апелативния специализиран наказателен съд, на което обжалва отстраняването му от длъжност.

Иначе Радев чака решението на съда и категорично заяви, че няма да се кандидатира за кмет на Костенец. Той се надява съдът да вземе правилното решение.

На въпрос дали той е взел подкупа от близо 30 000 лева, Радев отговори, че парите са ползвани за мероприятия на децата и са били възстановени лично.

Припомняме, в началото на септември стана ясно, че по искане на Специализираната прокуратура съдът отстрани от длъжност кмета на Костенец Радостин Радев. Съдът прие, че Радев може да повлияе на разследването на извършените от него деяния в качеството му на длъжностно лице.

Радев беше привлечен като обвиняем за длъжностно присвояване на 22 137 лева. Той беше обвинен, че през декември 2018 г. на два пъти е поискал въпросната сума от касата на общинско предприятие за дърводобив и я присвоил.

По това производство той се разследва и за безстопанственост, като му е наложена мярка за неотклонение "Парична гаранция" в размер на 50 000 лева.

На 18 юни тази година Специализираната прокуратура привлече Радев към наказателна отговорност за активен подкуп - в качеството му на длъжностно лице той обещал 30 000 лева на общински съветник, за да гласува по определен начин на предстояща сесия на Общинския съвет. Първоначално съдът го задържа под стража, а по-късно измени мярката му за неотклонение в "Домашен арест".

В края на август съдът определи на Радев парична гаранция от 70 000 лева, която не подлежи на обжалване.

Източник: dnesplus.bg