Отстояването на върховенството на закона трябва да се превърне в

...
Отстояването на върховенството на закона трябва да се превърне в
Коментари Харесай

Отстояването на върховенството на закона трябва да се превърне в неотменима част от институционалната ни култура, смята президентът

Отстояването на върховенството на закона би трябвало да се трансформира в неотменима част от институционалната просвета в България. Това съобщи президентът Румен Радев на среща на "Дондуков " 2 с посланиците на страните от Европейски Съюз, Швейцария и Норвегия у нас, оповестиха от прессекретариата на президента.

На срещата посланиците са сложили редица въпроси, свързани с върховенството на правото у нас, резултатите от Механизма за съдействие и инспекция във връзка с българското правораздаване, аргументите за демографската рецесия в България, присъединяване на страната ни в дебата за бъдещето на Европа, засиления миграционен напън по външните европейски граници, европейската и районната сигурност.

Държавният глава е подчертал, че ще инициира необятен публичен спор за промени в Конституцията, точно с цел да отговори на упованията на жителите за доста по-висока бистрота в работата на българското правораздаване, както и за ролята, отчетността и мястото на прокуратурата в правосъдната система. Радев заяви за това свое желание във вторник, откакто подписа указа за назначение на Иван Гешев за основен прокурор.

Държавният глава е припомнил и отправените в обръщението му към народа и Народното събрание през септември т.г. оферти за изсветляване на законодателния развой с прекратяване на наложилата се процедура за съществена смяна на закони посредством преходни и заключителни разпореждания, с което се заобикаля публичното разискване и оценката за влияние. Сред предложенията на президента бяха и въвеждането на самостоятелна конституционна тъжба, усъвършенстването на Закона за директното присъединяване на жителите в държавната власт и локалното самоуправление, финансовата децентрализация на общините, понижаване на огромния брой недействителни бюлетини, което компрометира доверието в изборния развой.

"Българските жители би трябвало да осъзнаят силата и отговорността си да изискват доста по-високо качество в ръководството, както и бистрота и успеваемост при изразходването на публични средства и да упражняват надзор върху институциите ", е подчертал Румен Радев в отговор на въпрос.

По думите на президента ефикасната битка с корупцията по високите етажи на властта, повишение на сигурността на жителите, качествените промени в опазването на здравето и образованието, са наложителни предпоставки за превъзмогване на отрицателните демографски трендове в България. Румен Радев още веднъж е показал, че страната ни ще работи за отмерено систематизиране на научната и просветителна инфраструктура в Европа, без което е невероятно действително икономическо и обществено доближаване в Европейски Съюз.

Като общо европейско предизвикателство, президентът е откроил наклонността на повишаване на броя на мигрантите в района на Източното Средиземноморие и на Балканите. Румен Радев е призовал за общ европейски метод към този въпрос, финансова помощ за страните по външните европейски граници и подготвеност за своевременна поддръжка от екипите на Фронтекс.

По думите на президента неотслабващата поддръжка за европейска вероятност на страните от Западните Балкани е в интерес както на районната сигурност и непоклатимост, по този начин и на самия Европейски Съюз. България чака бъдещето разширение на Европейския съюз да бъде на основата на действително осъществяване на критериите за участие, както и на съдбоносен прогрес в построяването на добросъседски връзки на Балканите, е показал Радев.

Сред разискваните тематики са били и идната среща на върха на НАТО в Лондон, аспекти на европейската и районната сигурност, дебатът за бъдещето на Европа.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР