Отстояването на нашите културни традиции е особено важен пример за

...
Отстояването на нашите културни традиции е особено важен пример за
Коментари Харесай

Румен Радев: Отстояването на националните културни традиции е особено важен пример за младото поколение

Отстояването на нашите културни обичаи е изключително значим образец за младото потомство, с цел да виждат младежите в културните, просветителни и научни достижения инвестиция в своето бъдеще и общия български път към триумфа. Това съобщи президентът Румен Радев  Румен Радев Румен Георгиев Радев е български боен, генерал-майор от запаса. Бивш пълководец на на тържествена гала в Гербовата зала на „ Дондуков “ 2, на която български създатели и учени бяха удостоени с страни оценки. „ Вие изграждате основополагащи полезности, възпитавате светоглед и разкривате нови хоризонти за не едно потомство “, акцентира президентът на церемонията.

Иван Терзиев беше почетен с медал „ Св. Св. Кирил и Методий “ огърлие. С ордени „ Св. Св. Кирил и Методий “ първа степен бяха отличени Лозан Лозанов, Николай Георгиев и Рашко Иванов. Отличие „ Св. Св. Кирил и Методий “ втора степен получи Донка Копринкова.

„ В навечерието на Деня на националните будители за мен е горделивост да връча висшите държавни оценки на почтени българи за техния неоспорим принос към българската просвета и разцвет “, съобщи още президентът и дефинира биографиите на изявените посетители като роман за десетилетен креативен труд и гений, отдаден на публичното развиване, духовно израстване и задълбочаване на другарството ни с други нации.

Иван Терзиев е измежду надарените и авторитетни български създатели, прочут с режисираните от него игрални и документални филми („ Господин Никой “, „ Мъже без работа “, „ Силна вода “ и сериала „ Селцето “), както и с дейната си преподавателска активност. Сценарист и режисьор е и на поредност от 7 новели и няколко късометражни документални кино лентата.

Лозан Лозанов е измежду сполучливите и уважавани създатели с неоспорим принос за развиването на актуалната българска архитектура. Работи интензивно с изтъкнати художници и скулптори. Носител е на голям брой влиятелни награди и оценки. Създава сред доста други и емблематичните публични здания резиденция „ Бояна “, Пощенската палата в гр. Русе - взаимно с арх. Богдан Томалевски и хотел „ Плиска “ в съавторство с арх. Христо Цветков.

Николай Георгиев слага във фокуса на креативните си търсения като режисьор достоверната среща сред артисти и фенове. Той е режисьор и сценарист на над 150 постановки, показани по целия свят, донесли му интернационално самопризнание и голям брой награди. Създава частни и неофициални трупи, измежду които Университетски спектакъл „ Бим Бом “, неофициалния спектакъл „ 4+4 “, „ Първи женски спектакъл “, вкарва пробните театрални класове. Поставя началото на специалността „ Синтетично театрално изкуство” и магистърската стратегия „ Мениджмънт и продуцентство в региона на изкуството и културата” в Пловдивския университет.

Рашко Иванов е измежду основателите за основаването на Хърватско-Българското сдружение, в чието управление влизат едни от най-известните персони в Загреб. Поддържа тесни контакти с български учени и представители на университетските среди. Активно работи за сполучливото съдействие сред хърватски и български културни институти.

Донка Копринкова посвещава професионалния си път на българското хорово изкуство. От 1965 година тя е основен живописен началник и диригент на хор „ Славянско единение “, който е лауреат на голям брой национални и непознати фестивали, притежател на 18 интернационалните оценки.

От името на удостоените с държавни оценки дейци Иван Терзиев благодари за признанието и подсети за значимостта на задачата на българските учители, които водят непрекъсната битка за духовността на българския народ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР