Отскоро детските градини и яслите отново отвориха врати. Голяма част

...
Отскоро детските градини и яслите отново отвориха врати. Голяма част
Коментари Харесай

Код здраве: Пренебрегнахме ли най-малките по време на карантината

Отскоро детските градини и яслите още веднъж отвориха порти. Голяма част от родителите обаче към момента се борят със страховете си и избират да оставят у дома своите потомци. В днешния епизод на „ Код здраве “ Радина Василева беседва с психолога Яна Алексиева, която прави разбор и дава скъпи препоръки за това по какъв метод изолацията се отрази на децата – като стартираме от най-малките и стигнем до младежите.

„ Това беше доста друго време за децата и ние като възрастни би трябвало да помислим по какъв начин да приказваме с тях и да преценим нашите стъпки от тук нататък. Те още от началото схванаха, че се случва нещо друго и това не е почивка. И те, и ние минахме през всички стъпки – през отричането, към акомодацията и гъвкавостта да свикнем “, споделя създателят на Асоциация Родители.

По думите й за младежите изолацията „ беше и още е “ огромно предизвикателство. И в този момент, след тези няколко месеца отдалеченото обучение, огромна част от учениците споделят, че не желаят да прекарват толкоз време пред компютъра, а избират да се върнат в учебно заведение.

„ За най-малките деца минимум се намерения – по какъв начин да се приказва с тях, от какво имат потребност, по какъв начин е най-добре да бъдат приспособени. У нас няма мисъл за заимстване на положителните практики от другите страни. Нещо, което беше обезпокоително е, че тези деца са у дома, без никаква социализация и в това време родителите им са доста заети, обезпокоени, уплашени. Няма по какъв начин това да не се предава и на дребните човечета и те сигурно са изпитали разнообразни тревожни страсти “, проучва психологът.

И дава скъпи препоръки за това по какъв метод да се променим и оправим в този момент – като родители, и като страна, с цел да може децата да преминат напред по-лесно и по-ефективно. Вижте по какъв начин във видеото.

Кой е днешният ни посетител в резюме:



Яна Алексиева е магистър по Детско-юношеска и учебна логика на психиката към СУ „ Св. Климент Охридски “ и изпълнителен шеф на Асоциация Родители. През целия й трудов път е работила с деца, родители и експерти, занимаващи се с деца и обучение. Един от главните й фокуси е взаимоотношенията сред фамилията и учебното заведение и по какъв начин те могат да поддържат детето в израстването му. Яна е сертифициран треньор по родителската стратегия „ Трениране на сполучливи родители “, Томас Гордън и е член на Дружеството по положителна психотерапия.

Ако тази тематика ви е била забавна, само че и потребна – абонирайте се за „ Код здраве “ в
iTunes
Spotify
Гугъл Podcasts
Soundcloud
Overcast
Castbox
Pocket Casts
Както и през RSS

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР