Отшумява една тема – бавно неусетно почти. Темата за престъпната

...
Отшумява една тема – бавно неусетно почти. Темата за престъпната
Коментари Харесай

Отшумяваме бавно, неусетно почти…

Отшумява една тематика – постепенно незабелязано съвсем. Темата за незаконната скица с онколекарства. Отшумява и най-после (не след дълго) ще вълнува единствено директно заинтригуваните.

Но по този начин се случва в актуалния свят, в който новините и нещастията връхлитат една след друга, а всеобщите връзки вършат това връхлитане доста елементарно.

Ще би трябвало да съм много деликатен към тази тематика, тъй като, както се убедихме, гилдията е докачлива, а аз си имам предписание – да не нервирам бармани, сервитьори, лекари и зъболекари – с други думи: хора, които могат да ми плюят в яденето или да ми причинят болежка.

Да стартираме малко по-отдалеч.

В България има 4 вида лекари и медицински чиновници:

- некадърни, на които не им пука;
- некадърни, на които им пука;
- кадърни, на които не им пука;
- и кадърни, на които им пука.

Поради редица персонални аргументи, през последните към 15 години имам директни усещания от работата на гилдията в България. Затова, без да предсказвам или изтъквам някого, мога да кажа, че огромна част от последната упомената група НЕ Е към този момент в България.

НО…

Но въпреки всичко има доста от тях тук. Казвам го още веднъж от персонален опит. Именно по тази причина гилдията (макар че множеството няма да си признаят пред всеки) е разграничена. Ще го обясня по хлапашки: на „ положителни “ и „ неприятни “.

Лошите докарват неприятното име и основават куп проблеми за сътрудниците си, които си правят работата, са изключителни експерти с интернационално самопризнание, са съзнателни, могат (и го правят) да оказват помощ бързо и съответно. Те безусловно носят всички на гърба си, с цел да има специалността и добра страна.

Преди години едни чиновници от едни лечебни заведения бяха излезли на митинг поради ниските си заплати. До тук – добре. Те обаче взеха решение да покажат малко по-грозната страна на човешката природа и забиха пирона на завистта. Публично, пред медии, заговориха за заплатите на техни сътрудници от друга една болница – какъв брой били високи. А в този момент обяснението, което тогава остана прикрито от погледа. Много огромна част от протестиращите бяха от тези, които всички сте виждали – кафе пауза от по 30-40 минути на всеки 30-40 минути; отплаващо работно време, което все отплава към частни кабинети; приемащи частни/платени пациенти в кабинетите си в държавните клиники, до момента в който простолюдието чака пред вратата.

Да, да, знам – „ за толкоз ни заплащат, толкоз ще работим “. Чудесно…

Хората от „ другата “ болница, които очевидно трябваше да се засрамят от високите си заплати, по същото това време правеха свръх дълги и тежки интервенции на пациенти от цяла България. Операции, най-кратката от които продължава към 5 часа, а общоприетоо – по 6-7-8 часа. Дежуряха и се случваше след целодневна промяна да образуват незабавен екип – работа през нощта, която минава в промяната на идващия ден. Така с дни не виждаха фамилиите си. При тях нямаше дебели хирурзи, тъй като на всички се постановяваше да вървят на фитнес, с цел да могат да се оправят с натоварването.

Но при тях нямаше корупция. Предпочитаха да си запазят заплатите. Докато при тези – протестиращите, знаем или най-малко можем да създадем обосновано съмнение, че корупцията е… по какъв начин да кажем – постоянна.

Ето тези два свята се сблъскват в гилдията. Когато два такива „ фронта “ се сблъскват, какво се получава? Точно по този начин – стихия. По предписание: над главата на пациента.

В това уравнение (логично) видяхме, че има две страни: малко работа/ниски заплати/корупция --> против: доста работа/добри заплати/без корупция.

Да го назовем „ Естествен ход “.

Има обаче и трета страна – най-грозната и неестествена, противоприродна. Хора, които се назовават „ лекари “, хора, които са богати (не „ заможни “, а БОГАТИ), хора, на които обаче това не им стига. Те работят, едвам не заспят, само че желаят пари.

И от това извращение на човешката природа се раждат тези, които подменят медикаментите на онкоболните и ги продават. А онкоболните, както всички знаем, не са като тези с порязан пръст, а са сред живота и гибелта. И внезапно се оказва че животът или гибелта им са в ръцете на…

(поради липса на подобаваща дума, ще употребявам „ хора “, въпреки самичък да не съм склонен с това изложение на съществата)

Това са хора, които с лека ръка са подписвали смъртни присъди. А вие си мислихте, че смъртното наказване в България е отменено… Ами не е. И всички са евентуални пасажери.

Животните (уж бездушните твари) не убиват, когато не са гладни и не ядат повече от това, което им е належащо. Преведено на човешки език: не са алчни. Е, кое тогава е най-опасното и гнусно животно на света…?

Манталитет, който ни коства хиляди животи: „ Всички бъркат в кацата, за какво не и аз? “ Чакай малко! Едно е да краднеш от служебното гориво, друго е да подписваш смъртни присъди.

Много ми се желае да попитам съществата, крали от болните: какво ви се върти в главата, добре ли спите, харесвате ли се, понасяте ли се? Но няма смисъл, тъй като знам отговора – доста са си добре. Те са това, което психолози и психиатри от десетилетия разказват като „ психопати “ и „ социопати “, те нямат същото мислене, както останалите хора. Счупени са по рождение.

В този ред на мисли: по какъв начин ви се коства концепцията да се вкара психотест за лекарите? Да, да – знам, че всички сме „ малко луди “, само че въпреки всичко не убиваме за пари, нали?

Както и да е. Засега от този пъзел имаме едно само парче – има арестувани за закононарушенията.

НО…

Но „ арестувани “ напълно не значи „ наказани “ или „ получили заслужено наказване “. Като безмълвна аудитория в този момент седим и следим развръзката. Внимавайте доста в нея, тъй като тя ще покаже що за страна и народ сме. Следете я изкъсо.

И по-важният, доста по-важният въпрос: какво ще се случи с пострадалите пациенти? Обезщетение? Ново гратис лекуване? Възкресяване и връщане от мъртвите? Какво?

Знаем какво би трябвало: наказания, санкции, надзор, промяна. Но знаем, че има доста хора в системата „ на хранилка “ и те ще спъват всеки опит за нормализиране.

Мирослав Ненков го сподели: цялостно е с „ кърлежи “ и доста мъчно ще се изкарат.

Може би ще помогне, в случай че някак накараме уважаемия законодател да се реди на опашката пред кабинета дружно с нас; и да няма: държавна болница или „ влизаме без ред, лекуват ни единствено най-хубавите незабавно и с преференции “. Да забележим тогава по какъв начин бързичко ще се случат нещата и с промените, и с въвеждането на ред.

Е-е-е-ех, фантазии, мечти… Не е невероятно, само че с тая незаинтересованост у народа, възможностите ни са към 0,000000001%.

Какво можем да създадем? Опция 1: чакаме законодателите, реформаторите (разбирай: хората с власт, вземащи решенията в страната) да се впрегнат и да работят. Седим и чакаме.

Опция 2: от гилдията знаят кои са им „ гнилите ябълки “. Ще е добре да ги изобличите. Знам, че не е елементарно, само че животът не е елементарен. Питайте онкоболните.

Изкарайте ги пред хората, нататък поема обществото (иска ми се да го нарека „ гражданско общество “, само че май още е рано), и, несъмнено, прокуратурата.

Иначе всички ние сме безпомощни и с вързани ръце. Наблюдатели.

И отшумяваме постепенно, незабелязано почти…
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР