Оценяват на 26 млрд. долара седмично загубите за глобалната търговияГлобалната

...
Оценяват на 26 млрд. долара седмично загубите за глобалната търговияГлобалната
Коментари Харесай

Електрониката е сред засегнатите сектори от коронавируса

Оценяват на 26 милиарда $ седмично загубите за световната търговия

Глобалната стопанска система и търговия ще забавят растеж през 2020 година, поради ковид
(снимка: CC0 Public Domain)

Е пидемията от ковид ще забави растежа на световната стопанска система, сочи разбор на застрахователя Euler Hermes. Експертите сигнализират за вероятни спирания по веригите за доставка и проблеми в секторите електроника, авиация, първокласни артикули, туризъм и други

26 милиарда щ.д. загуби седмично ще понесат доставчиците на артикули и услуги към Китай, поради епидемията и карантината, породени от коронавуриса. Според Euler Hermеs, най-сериозно от изключителната обстановка ще пострадат Хонг Конг, Съединени американски щати, Япония, Южна Корея и Германия.

Щетите поради замразения импорт на артикули се правят оценка на 18 милиарда щ.д. седмично, а към тях се прибавят още 6 милиарда щ.д. пропуски при услугите. Загубите от транспортни услуги прибавят още 2 милиарда щ.д. към отрицателната калкулация.

Заради епидемията, Euler Hermes ревизира леко прогнозите си за развиване на световната стопанска система и търговия през 2020 година, като предстоящият растеж е понижен надлежно на 2,3% и 1,3%. Китайската стопанска система ще забави растежа си с към 1% тази година.
още по тематиката
Най-съществено ще се усетят следствията в първото тримесечие, когато се чака да завърши мини рецесията в производството. Дори по-късно обаче забавянето няма да бъде изцяло наваксано нито в Китай, нито на световно равнище, предвиждат специалистите.

Анализът демонстрира, че поради епидемията и затварянето на производства, съществуват опасности от спиране на веригите на доставка в секторите електроника, автомобилостроене, химическа промишленост, машиностроене и текстил. От това евентуални загуби могат да претърпят свързани стопански системи като Тайван, Южна Корея, Индонезия, Холандия и Унгария.

Заради свито ползване ще пострадат и някои други браншове, измежду които авиотранспортът, производството на текстил, първокласните артикули, развлекателният бизнес, хотелите и заведенията за хранене.

„ Не се чака епидемията да има осезателен отпечатък върху бизнеса в България или да сътвори значителен риск за някой бранш ”, разяснява Камелия Попова, шеф на Euler Hermes за България.

Тя обаче предложи на фирмите, които имат търговски връзки с сътрудници в Китай или Хонг Конг, да са с нараснало внимание, да създадат инспекция и да се възползват от опциите за застраховка на кредитния риск.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР