Оценяват готовността ни за Банковия съюзТаксите за банкови преводи на

...
Оценяват готовността ни за Банковия съюзТаксите за банкови преводи на
Коментари Харесай

Намаляват таксите за преводи към чужбина

Оценяват готовността ни за Банковия съюз


Таксите за банкови преводи на суми в евро от България към другите страни от Европейски Съюз ще бъдат понижени до равнището на таксите за левови преводи вътре в страната. Освен това ще има и по-ясни правила за превалутиране, в случай че да вземем за пример превеждате пари от левова дебитна карта към страна от еврозоната с цел да си поръчате нещо по интернет. Това ще стане с приемането на правилник на Европейски Съюз за трансграничните преводи. По време на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз беше реализирано съглашение за мандат за договаряния с Европейския парламент (ЕП) за приемането на регламента. Това сподели министърът на финансите Владислав Горанов пред Комисията по стопански и парични въпроси на Екологичен потенциал.

По време на българското председателство беше реализиран компромис по предлагането за основаване на паневропейски личен пенсионен артикул, сподели Горанов. Идеята е да има единни правила за непринуден пенсионен артикул, тъй че българи да може да се обезпечават за пенсия във фондове в Германия или Австрия. Продуктът може да излезе на пазара след 3-4 години.

В ЕКОФИН се разисква и въвеждането на единна данъчна основа при облагане с корпоративен налог в Европейски Съюз. Министър Горанов обаче не е оптимист, че скоро ще се реализира компромис по тази тематика. Решенията за данъчното облагане се взимат единомислещо от страните членки. Но някои страни имат данъчни облекчения, от които не желаят да се лишат.

На съвещание на Еврогрупата, в която влизат финансовите министри от еврозоната, късно през вчерашния ден беше прегледана кандидатурата ни за по едно и също време влизане в Банковия съюз и в “чакалнята за еврото ” (механизма ERM-2). Оценката за нашата подготвеност да влезем в Банковия съюз може да отнеме от 6 до 12 месеца. Очакваме от нашите сътрудници от еврозоната явен ангажимент, че в случай че последното изискване за участие в Банковия съюз бъде изпълнено, няма да има по прилика с Шенген, неофициални и не по разпоредбите причини против влизането ни в ERM-2, които да оставят в нас усещането, че сме третирани неравно с другите страни, сподели министър Горанов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР