„Оценяваме значението на отношенията на традиционно приятелство и взаимноизгодно сътрудничество

...
„Оценяваме значението на отношенията на традиционно приятелство и взаимноизгодно сътрудничество
Коментари Харесай

Бойко Борисов проведе среща с премиера на Кралство Камбоджа Хун Сен СНИМКИ

„ Оценяваме смисъла на връзките на обичайно другарство и взаимноизгодно съдействие сред България и Камбоджа “. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с премиера на Кралство Камбоджа Хун Сен, който е на публично посещаване у нас.

Българският министър председател посочи, че следващата година ще отбележим 60-годишнина от установяването на дипломатическите връзки сред двете страни, оповестява пресслужбата на Министерски съвет.


За традициите в двустранните връзки свидетелстват приключилите в предишното висшето си обучение у нас над 100 камбоджански жители, които през днешния ден заемат управителни позиции в разнообразни сфери на публичния живот в Кралство Камбоджа.

„ Радвам се, че и във водената от Вас делегация има такива камбоджански жители, което е ослепителен знак, че българските висши образователни заведения оферират качествено и конкурентно обучение “, обърна се министър председателят Бойко Борисов съм госта си Хун Сен.

В хода на диалога двамата министър-председатели обявиха подготвеност да работят за активизиране на двустранното взаимоотношение и за разширение на политическия разговор сред България и Камбоджа. Посещението на премиера Хун Сен е крачка точно в тази посока, бе маркирано по време на срещата.


Акцент в диалога сред Бойко Борисов и Хун Сен бяха опциите за разширение на двустранните стопански връзки, насърчаването на контактите сред бизнеса на двете страни и развиването на двустранни капиталови действия. Бе дискутирано също съответно съдействие в региона на културата, вътрешните работи, туризма.

От българска страна бе посочена подготвеност за разискване на благоприятни условия за взаимни дейности и в области като районно развиване и благоустройство, запазване на околната среда, обмяна на опит и специалисти, както и образуване на образования на енергийни експерти, защото страната ни има сериозен опит в електроенергийния бранш.


„ При насърчаването на връзките ни в региона на образованието, най-ефективният модел за реализирането му е определяне на директно съдействие сред университетите от двете страни, защото те са самостоятелни “, сподели още министър председателят Борисов пред госта си.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР