Оценявам случилото се с партийните субсидии като загуба на време

...
Оценявам случилото се с партийните субсидии като загуба на време
Коментари Харесай

Нинова: Случилото се с партийните субсидии е загуба на време

Оценявам случилото се с партийните дотации като загуба на време – извънредно време е да разсъждаваме всъщност и да решим въпроса. Това сподели водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова по време на конференция по отношение на провелия се съдружен съвет на ГЕРБ и Обединени патриоти за партийните дотации.

По-скоро ме впечатли различен резултат от днешната среща на съдружните сътрудници, че занапред желаят да стартират разговор с парламентарните партии за намиране на рационално решение. Оценявам случилото се тук като загуба на време и отклонение на публичното внимание от основни въпроси. Защо загуба на време? Може би преди десетина дни от Българска социалистическа партия предложихме тъкмо това. Нашият Национален съвет упълномощи групата да поканим другите парламентарни партии на диалози и доста умерено, аргументирано и без непотребни страсти да решим този въпрос, уточни Нинова.

Тя напомни, че позицията на партията е " за " понижаване на дотацията, само че не на 1 лева и не за отваряне на финансирането към олигарси. За страдание на тази наша покана ГЕРБ и патриотите не откликнаха. Днес са взели тъкмо те същото решение да стартираме диалог. Загубихме може би две седмици, извънредно време е да седнем и да разсъждаваме всъщност и да решим въпроса, добави Нинова.

На въпрос каква позиция ще пази Българска социалистическа партия, водачът на партията съобщи, че няма извънредно решение за размер на дотацията. Ние сме за понижаване и сме създали планове за друга сума. В разговор ще търсим съгласие. Не желаеме ние да постановяваме нещо съответно. Ще им покажем безусловно аргументирано финансово какво е належащо, с цел да може една партия да работи умерено и без значение от частни и външни ползи, уточни водачът на Българска социалистическа партия. Тя уточни, че не желае през днешния ден да показва число, защото диалогът е отворен, съобщи " Фокус ".

Моделът на ГЕРБ на ръководство на върха се придвижва и по места, уточни Нинова. Според нея там, където има кметове на ГЕРБ има еднолично ръководство, което не почита напъните на Българска социалистическа партия и на доста поданици да се организират референдуми по значими въпроси. Тя регистрира, че такива начинания са били поети от организации на Българска социалистическа партия, само че все пак са останали неуважени. Имаме своята стратегия за развиване на Ямбол. Разбира се, ще се стъпи на всичко положително реализирано дотук от всички кметове, само че ще се търси още по-добро развиване за жителите на общините. Днес приключихме тази среща с решение за проект за развиване на всяка от общините в Ямбол. Хубаво е и че организациите ни са в доста висока степен на подготвеност за номинации за кметове и общински съветници. По време на тези срещи ще организираме и диалози с евентуални сътрудници по места. Търсим съюзи и партньорства с хора, които споделят нашите хрумвания и които желаят локалната власт да се развива независимо, да е мощна, да е покрай хората и споделят програмата ни " Визия за България ", която ще прерасне във визия за всяка една община. Възможни са партньорства по места, имаме и тук такива, тъй че това сме правили, това ни е задачата и отсега нататък и на идващото съвещание, което ще бъде в друга област, разяснява Нинова.

На въпрос с кого ще направи Българска социалистическа партия партньорство, Нинова съобщи, че би трябвало да се чакат диалозите. Щом ги проведем, ще ви кажем, уточни тя. Попитана дали Българска социалистическа партия е склонна да поддържа самостоятелен претендент, Нинова изясни, че въпрос на конференциите по места какъв претендент ще повдигнат. Тези конференции би трябвало да се проведат до края на август. Няма да имаме интервенция от центъра да им диктуваме съответни неща, уточн Нинова. Тя уточни, че Българска социалистическа партия си слага в Ямболско цел за най-вече кметове.

Във връзка с гражданската квота в листите на Българска социалистическа партия, Нинова уточни, че това е разширение към гражданското общество. Включително през днешния ден на днешната ни среща някои от общините споделиха, че имат желание в общинските листи да включат гражданска квота. Смятаме, че това е сполучлив вид за приобщаване на гражданското общ3ество към правене на политика “ сподели водачът на партията. Попитана дали Българска социалистическа партия ще утежни връзките си с ПЕС, Корнелия Нинова отговори, че не чака такова нещо. По такива противоречиви въпроси, които сме имали – нашата процедура е следната: привикваме си Националния съвет, който е един от висшите групови органи. Поставяме въпроса, решаваме с болшинство и демократично и такова, каквото е решението, такова отстояваме в границите на ПЕС. Така постъпихме с Истанбулската спогодба. Ако възникне подобен нов въпрос, ще го решат груповите органи на партията и ние просто ще го изпълняваме, изясни Нинова. Тя добави, че Българска социалистическа партия не е единствената партия, която има несъгласие по Истанбулската спогодба. „ Не бих нарекла това утежняване на връзките, а свободно изложение на мнение, сподели още водачът на Българска социалистическа партия.

Във връзка с тематиката за Стратегията за детето и на въпрос за какво Българска социалистическа партия няма позиция по документа, Нинова отговори: " Не сме пренебрегнали този въпрос, само че предпочетохме тя да стане факт и тогава да я разясняваме. Много пъти, в това число и по Истанбулската спогодба стана по този начин – ръководещите заявяват едно нещо сутринта, на обяд го трансформират, вечерта го изтеглят и ние сме в обстановка непрекъснато да разясняваме като коментатори, а не като сериозна политическа мощ нещо, което не е реалност. Стратегията за детето по този начин и не влезе в Народното събрание. Имаше подобен план, гласуван на Министерски съвет, който по-късно не видя бял свят. Когато влезе и би трябвало да се гласоподава, да се даде съответно глас с гласуването на депутатите, ще имате нашата позиция. Засега тактиката за детето няма никакво придвижване ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР