Оценявам като грешна постъпката на предишния здравен министър Асена Сербезова

...
Оценявам като грешна постъпката на предишния здравен министър Асена Сербезова
Коментари Харесай

Меджидиев: Ще предложим промени в контрола над лекарствата

" Оценявам като неверна постъпката на предходния здравен министър Асена Сербезова от това да бъдат следени за дефицит 400 медикамента, те да бъдат сведени до 60 и сега да се чудим по какъв начин да възстановим контрола върху тези механизми ". Това сподели на брифинг за дефицита на някои лекарства в страната министърът на опазването на здравето Асен Меджидиев .

" Взехме решение да предложим законодателни промени в системата за надзор на медикаментите . Не съм удовлетворен от контрола, който мога да реализирам през Агенцията по медикаментите ", съобщи Меджедиев.

Той е безапелационен, че, в случай че има има нещо нелегално по случая, ще сезира прокуратурата.

" Ще прибавим лекарства, които са животоспасяващи в листата, с който би трябвало да бъдат следени. Ще създадем забележима неналичието в складовете за аптечната мрежа , с цел да може всяка една аптека да може да наблюдава и да знае какво липсва. Ще предоставяме и ежедневна информация на лекарите за това каква липса и какъв дефицит има на избрани лекарства ", сподели още министърът на опазването на здравето.

По думите му скоро ще приключат инспекциите за наличност на медикаменти по аптечните мрежи. " Ако има нарушавания, ще има и санкции ", акцентира Меджидиев.

Той посочи, че всички снабдители на медикаменти са мобилизирани и се внасят спомагателни количества .

" Въпреки всичко следим обстановката. Не сме спрели да го вършим ", акцентира министърът.

Във връзка с неналичието на някои типове антибиотици поради безразборното им търсене в аптеките, Меджедиев изясни, че контролът ще бъде сбъднат посредством инспекции в аптеките дали се продават антибиотици без рецепта .

Той разяснява и епидемиологичната обстановка в страната, като съобщи, че на експертен съвет е било взето решение да не се афишира национална грипна почивка, а да се следи по области обстановката.

Относно неналичието на противогрипни ваксини , Меджедиев уточни, че в действителност количеството им е лимитирано и ще обезпечат в допълнение.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР