Оценките в края на учебния срок падат, поради раздвоеното вниманиеИзползването

...
Оценките в края на учебния срок падат, поради раздвоеното вниманиеИзползването
Коментари Харесай

Телефоните в час влошават дългосрочната памет

Оценките в края на образователния период падат, заради раздвоеното внимание

Използването на електронни устройства в час води до по-ниски оценки на изпита в края на семестъра

Студентите се показват по-слабо на изпитите си в края на образователния период, в случай че по време на учението са се занимавали с електронно устройство, да вземем за пример телефон или таблет, твърди проучване на Университета Рютгерс. 

Студентите-притежатели на електронни устройства, които ги употребяват в час, се показват добре при тестванията директно в края на всяка лекция. Младежите обаче реализират по-ниски оценки на изпита в края на семестъра – с минимум 5% или половин единица.

Тази констатация демонстрира за първи път, че главният резултат от раздвоеното внимание в класната стая е върху дълготрайното помнене. Иначе казано, от всяка лекция се запомнят по-малко неща в дълготраен проект.

Изследователи от Университета Рютгерс в Съединени американски щати са провели редица опити в клас, с цел да ревизират дали разделянето на вниманието сред електронните устройства и думите на лектора по време на образование се отразява на представянето на студентите при изпитите им – както тези след всяка обособена лекция, по този начин и в края на периода.

В опита взели участие 118 студенти по когнитивна логика на психиката от университета, в продължение на един период. Лаптопите, телефоните и таблетите били неразрешени на половината от лекциите и позволени за другата половина. Когато устройствата били позволени, учениците са помолени да запишат дали са ги употребявали за неакадемични цели по време на лекцията.
още по тематиката
При разрешено потребление на електронни устройства в час, зле се показват и студентите, които са употребявали е-устройствата, и тези, които не са употребявали електронни джаджи. Изводът е доста объркващ.

„ Тези открития предизвестяват студентите и преподавателите, че разделянето на вниманието има подъл резултат ”, споделя водещият създател на проучването професор Арнолд Глас. „ Това нарушава резултатите от изпита и крайната оценка ”.

Според Глас, с цел да оказват помощ за смисленото потребление на цифровите устройства в класната стая, учителите би трябвало да обяснят на студентите нездравословния резултат от отвличането на вниманието върху дълготрайната памет – нездравословна освен за самите тях, само че и за целия клас.

Това е първото изследване, извършено в класна стая, което демонстрира причинно-следствена връзка сред отвличането на вниманието поради електронно устройство и последващото показване на изпитите в края на семестъра.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР