Оценките от матурите по български език и литература, по математика,

...
Оценките от матурите по български език и литература, по математика,
Коментари Харесай

37 университета ще приемат с резултати от матурите. В 14 ВУЗ-а - специален изпит

Оценките от матурите по български език и литература, по математика, по история и цивилизации, по география и стопанска система, по биология и здравно обучение, по химия и запазване на околната среда, по непознат език и по някои от останалите матуритетни предмети ще могат да се употребяват за вход в 37 висши учебни заведения за образователната 2020-2021 година. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката.

В по-големите университети с оценката по български език и литература може да се кандидатства за повече от 20 специалности. Такива са Софийският университет „ Св. Климент Охридски “, Великотърновският университет „ Св. св. Кирил и Методий, Пловдивският университет „ Паисий Хилендарски “, Русенският университет „ Ангел Кънчев “, Тракийският университет в Стара Загора, Шуменският университет “ Епископ Константин Преславски “ и Югозападният университет „ Неофит Рилски “ в Благоевград.

В Стопанската академия „ Димитър А. Ценов “ в Свищов с оценките от всички държавни зрелостни изпити (ДЗИ) ще може да се кандидатства за всички специалности на академията. В Химико-технологичния и металургичен университет в София с резултатите от изпитите по химия и запазване на околната среда, по математика, по физика и астрономия и по български език и литература зрелостниците ще могат да аплайват за по 25 разнообразни специалности.

Техническите университети във Варна, Габрово и в София също ще одобряват студенти с оценките от матурите по български език и литература, по математика и по физика и астрономия в множеството от своите специалности. Изключение вършат специалностите „ Индустриален дизайн “, „ Електрообзавеждане на кораба “, „ Корабни машини и механизми “ и „ Корабоводене “ в ТУ - Варна, за които ДЗИ не заменя конкурсния изпит, само че взе участие в балообразуването. В ТУ - София, изключение вършат специалностите „ Инженерен дизайн “, „ Приложна математика и информатика “ и „ Компютърно и софтуерно инженерство “.

Няма да може да се кандидатства единствено с резултатите от ДЗИ в останалите 14 от 51 упълномощени висши учебни заведения, заради характерни условия към приема в тях. Такива са Националната академия за театрално и кино изкуство „ Кръстьо Сарафов “, Националната художествена академия, Националната музикална академия „ Проф. Панчо Владигеров “, Театрален лицей „ Любен Гройс “- София, и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „ Проф. Асен Диамандиев “ в Пловдив.

Не се употребяват за банкет оценките от ДЗИ и за Академията на Министерство на вътрешните работи, Военната академия „ Георги Стойков Раковски “, Американския университет в Благоевград, Нов български университет, Европейското висше учебно заведение по стопанска система и мениджмънт в Пловдив, Колежа по маркетинг, търговия и мениджмънт в София и Европейския политехнически университет в Перник.

Кандидат-студентите в медицинските университети във Варна, Плевен, Пловдив и София поставят наложителни изпити по биология и химия за специалностите „ Медицина “, „ Дентална медицина “ и „ Фармация “.

Частично оценките от държавните зрелостни изпити по биология се употребяват при образуване на спортния бал при специалностите „ Здравен мениджмънт “ „ Логопедия “ и „ Медицински оптик “ в Медицинския университет във Варна.

В Медицинския университет в Плевен в балообразуването с избран коефициент взе участие оценката по биология от матурата, само че единствено за избрани специалности. Това са: „ Медицинска рехабилитация и ерготерапия “, „ Опазване и надзор на публичното здраве “, „ Социални действия в опазването на здравето “, „ Медицинска сестра “, „ Акушерка “, „ Медицински лаборант “, „ Рентгенов лаборант “, „ Помощник фармацевт “, „ Медицински козметик “ и „ Социални действия “.

Начините на балообразуване за специалностите се дава от съответното висше учебно заведение.

Информация за признание на резултатите от държавните зрелостни изпити за кандидат-студентската акция 2020 година в упълномощените държавни и частни висши учебни заведения е оповестена на страницата на МОН по висши учебни заведения и по специалности.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР