Оценката за работата на министрите ще минава през това докъде

...
Оценката за работата на министрите ще минава през това докъде
Коментари Харесай

Борисов задължи министрите лично да отговарят за въвеждането на електронни услуги

Оценката за работата на министрите ще минава през това до каква степен е стигнала работата им по електронното ръководство. Това се схваща от думите на премиера Бойко Борисов по време на днешното съвещание на държавното управление. В публикуваната част от стенограмата той и вицепремиерът Томислав Донев изясняват на сътрудниците си, че би трябвало персонално да дават отговор за процесите във ведомствата им.

Дончев предлага по плана за електронно ръководство да са виновни персонално министрите или хора в техните ведомства на висока позиция. Към момента с това били натоварени хора на ниски длъжности, от чиято работа нямало никакъв резултат.

" Лично министрите отговаряте. Никакви заместници, никакви други хора. Ако нещо хубаво създадем в този мандат да остане, това е електронното ръководство. Всички партии от обединението го имат в стратегиите си. Това е най-сериозната тематика за битка с корупцията, то оптимално ще облекчи бизнеса и хората и да пращаш някой различен, който да би трябвало да те чака да му кажеш какво да направи Лично! Всеки да го постави в календара си и ден по ден да следи до каква степен е придвижено. Имайте поради, че това ще ви е оценката. И не си мислете, че като пристигна септември, някой ще ни е не запомнил. Това е нещо доста значимо и в случай че има някой срещу, да каже: " Против съм, смятам, че това е харчене на запас, време и т. н. ". Щом сме го приели, би трябвало да го докараме до край ", афишира Борисов.

Практиката от тези няколко месеца демонстрира, че нито един развой не може да бъде доведен до дъно без политически напън, в най-хубавия смисъл на думата, добавя Дончев.

Обобщава, че все още единствено няколко администрации имат основана организация по въпроса - Министерството на финансите, Национална агенция за приходите, Национален осигурителен институт и Агенцията по вписванията. В допълнение няколко ведомства въобще нямали титуляри на ИТ отделите – Министерството на здравеопазването, Министерството на труда и обществената политика, Министерство на образованието и науката.

Борисов се обръща персонално към здравния министър като показва, че с него са говорили за стартирането на голям брой електронни.

Министърът на финансите предлага да се сътвори мобилно звено в държавното сдружение " Информационно обслужване " АД, което да се употребява взаимно от администрациите. Обяснява, че е мъчно да се намерят завеждащи ИТ отделите, които да са в положение да правят нужната работа, а на мобилното звено да се заплаща " по съответния метод ". Задачата на това звено ще е да прави одити на съответните ведомствени системи и да им обезпечава обслужване. Според него е мъчно в 120 администрации да се откри личен състав за задачата, а другите експерти са скъпи. От думите му се схваща, че не приказва за хора, които да управляват процесите по въвеждането на електронно ръководство, а такива, които да вървят " да побутнат сървъра, да конфигурират нещо ".

Вицепремиерът Томаслива Дончев поддържа концепцията с допълнението, че това би трябвало да е наложително, тъй като опитът му с план за споделени услуги посочил, че единствено две министерства се отзовали.

Външният министър Екатерина Захариева също изяснява, че такива експерти е рудно се наемат за заплатите, които им се оферират и че тя е решила въпроса в нейното ведомство посредством социална поръчка.
Премиерът припомня, че това е значима задача, макар че министрите я неглижират на фона на всекидневните си задания.

" Ето тези гривни – какъв брой време не можем да въведем тези гривни за домашни арести? Държим полицейски коли пред къщите им и си ги охраняваме! Две години не може да мине публичната поръчка, Валери, две години! Сега е подписан договорът и имат шест месеца да ги вършат, говорете с тях ", обръща се той към вицепремиера Валери Симеонов. Премиерът има поради забавеното с години въвеждане на гривни за отдалечен надзор върху сложени под домакински арест.

Изведнъж още веднъж насочва диалога към инфраструктурата и показва, че е " дал " пътната организация под контрола на финансовия министър, с цел да си подсигурява, че тол системата ще бъде построена най-малко с ден по-рано от предстоящото. Връща се към репликата отпреди години, че асфалт не се яде, само че отново показва, че час по-скоро би трябвало да се завършат главните пътища в страната – автомагистрала " Хемус ", " Струма ", пътят Ботевград – Мездра.

От стенограмата не се схваща дали в последна сметка ще се сътвори това мобилно звено в " Информационно обслужване ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР