Оценката за работата на министрите ще минава през това докъде

Оценката за работата на министрите ще минава през това докъде ...

Борисов задължи министрите лично да отговарят за въвеждането на електронни услуги.Оценката за работата на министрите ще минава през това докъде е стигнала работата им по електронното управление. Това се разбира от думите на премиера Бойко Борисов по време на днешното заседание на правителството. В разпространената част от стенограмата той и вицепремиерът Томислав Донев обясняват на колегите си, че трябва лично да отговарят за процесите във ведомствата им.

Дончев препоръчва по проекта за електронно управление да са отговорни персонално министрите или хора в техните ведомства на висока позиция. Към момента с това били натоварени хора на ниски длъжности, от чиято работа нямало никакъв ефект.

"Лично министрите отговаряте. Никакви заместници, никакви други хора. Ако нещо хубаво направим в този мандат да остане, това е електронното управление. Всички партии от коалицията го имат в програмите си. Това е най-сериозната тема за борба с корупцията, то максимално ще облекчи бизнеса и хората и да пращаш някой друг, който да трябва да те чака да му кажеш какво да направи Лично! Всеки да го сложи в календара си и ден по ден да следи докъде е придвижено. Имайте предвид, че това ще ви е оценката. И не си мислете, че като дойде септември, някой ще ни е забравил. Това е нещо много значимо и ако има някой против, да каже: "Против съм, считам, че това е харчене на ресурс, време и т. н.". Щом сме го приели, трябва да го докараме до край", обявява Борисов.

Практиката от тези няколко месеца показва, че нито един процес не може да бъде доведен докрай без политически натиск, в най-добрия смисъл на думата, допълва Дончев.

Обобщава, че към момента само няколко администрации имат създадена организация по въпроса - Министерството на финансите, НАП, НОИ и Агенцията по вписванията. В допълнение няколко ведомства изобщо нямали титуляри на ИТ отделите – Министерството на здравеопазването, Министерството на труда и социалната политика, Министерство на образованието и науката.

Борисов се обръща персонално към здравния министър като посочва, че с него са говорили за пускането на множество електронни.

Министърът на финансите предлага да се създаде мобилно звено в държавното дружество "Информационно обслужване" АД, което да се ползва съвместно от администрациите. Обяснява, че е трудно да се намерят завеждащи ИТ отделите, които да са в състояние да вършат нужната работа, а на мобилното звено да се плаща "по съответния начин". Задачата на това звено ще е да извършва одити на съответните ведомствени системи и да им осигурява обслужване. Според него е трудно в 120 администрации да се намери персонал за целта, а другите специалисти са скъпи. От думите му се разбира, че не говори за хора, които да ръководят процесите по въвеждането на електронно управление, а такива, които да ходят "да побутнат сървъра, да конфигурират нещо".

Вицепремиерът Томаслива Дончев подкрепя идеята с допълнението, че това трябва да е задължително, защото опитът му с проект за споделени услуги показал, че само две министерства се отзовали.

Външният министър Екатерина Захариева също обяснява, че такива специалисти е рудно се наемат за заплатите, които им се предлагат и че тя е решила въпроса в нейното ведомство чрез обществена поръчка.
Премиерът напомня, че това е важна задача, въпреки че министрите я неглижират на фона на всекидневните си задачи.

"Ето тези гривни – колко време не можем да въведем тези гривни за домашни арести? Държим полицейски коли пред къщите им и си ги охраняваме! Две години не може да мине обществената поръчка, Валери, две години! Сега е подписан договорът и имат шест месеца да ги правят, говорете с тях", обръща се той към вицепремиера Валери Симеонов. Премиерът има предвид забавеното с години въвеждане на гривни за дистанционен контрол върху поставени под домашен арест.

Изведнъж отново насочва разговора към инфраструктурата и посочва, че е "дал" пътната агенция под контрола на финансовия министър, за да си гарантира, че тол системата ще бъде изградена поне с ден по-рано от очакваното. Връща се към репликата отпреди години, че асфалт не се яде, но пак посочва, че час по-скоро трябва да се завършат основните пътища в страната – автомагистрала "Хемус", "Струма", пътят Ботевград – Мездра.

От стенограмата не се разбира дали в крайна сметка ще се създаде това мобилно звено в "Информационно обслужване".

Източник: dnevnik.bg