Оценката на зам.-председателя на Парламента Валери Жаблянов за Народния съд

...
Оценката на зам.-председателя на Парламента Валери Жаблянов за Народния съд
Коментари Харесай

Седмицата на скандалите ГЕРБ – БСП

Оценката на зам.-председателя на Парламента Валери Жаблянов за Народния съд като „ належащо и неизбежно военновременно правораздаване “ стана причина за един от най-големите кавги тази седмица. ГЕРБ изиска оставката му, а Жаблянов разяснява, че не вижда причина да се извинява.

В предаването „ Тази неделя “ по bTV депутатът от Българска социалистическа партия Александър Симов съобщи, че е значимо да се посочи, че задачата на Народният съд не е била да избие елита на нацията. „ Народният съд, или съдът на някогашния политически хайлайф, ни е натрапен от Великите сили. Ненапразно те пращат наблюдаващи тук. Той ни е натрапен. Готов съм да спорим и да приказваме подобен ли е трябвало да бъде обсегът и това е част освен от грешките, евентуално и от закононарушенията. Но да твърдим, че Народният съд самичък по себе си е незаконен, както неотдавна сподели Спас Гърневски, няма да приема. Този съд не е някаква концепция на комунистическата партия, не е скришен, подъл проект да избие цвета на българската нация. Половината от тези хора, част от хората, които са били наказани, носят действителна виновност за неуспеха на политическия режим преди 1944 година, защото, дано да напомним – България по време на цялата Втора международна война е съдружник на Хитлер. Това е условие, в Парижкия кротичък контракт даже, в член пети, е заложено условието да ги осъдим “.

„ Толкова абсурден прочит не съм очаквала, изключително на днешния християнски празник, на деня за амнистия “, разяснява Десислава Атанасова от ГЕРБ. Тя обаче призна, че не е учудена, тъй като „ това е поредна позиция на Българска социалистическа партия “ и напомни изявленията на Корнелия Нинова, че „ демокрацията им е лишила всичко “ и на Иво Христов за „ 80-те % дебилни “, както и провалената от Жаблянов минута безмълвие в Парламента във връзка жертвите на комунизма. „ Аз виждам, че това е разбирането въобще в Българска социалистическа партия. Според мен това е подигравка с историята, с паметта на тези хора и оставката е най-малкото “, съобщи тя.

Симов отвърна, че в Българска социалистическа партия не се санкционират за мнение, даже то да се разграничава от това на партията. „ Ние не сме някакъв взвод от екзекутори, който би трябвало да накаже всеки, който мисли друго “, съобщи той. Според него в декларацията на Българска социалистическа партия не е имало оневиняване на закононарушенията на комунистическия режим, а Валери Жаблянов е показал исторически факт.

Двамата, разумно, бяха на противоположни отзиви дали настояването на оставката на Жаблянов е реванш за оставката на Димитър Главчев.

За напрежението сред премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев Атанасова разяснява, че думите на президента в действителност са изглеждали като „ вероломно нахлуване против държавното управление “. „ Учудваща е тази бурна реакция, обвързвана със споменаването на името на Иво Христов (началника на кабинета на Радев, бел. ред.). Може би господин Радев още не се е отърсил напълно от армията, където, като чуеш „ шеф “ и козируваш. Само че той към този момент е в президентската институция и става въпрос тук за длъжността шеф на кабинет в неговата администрация “, сподели тя.

Според нея президентът е „ сътворил невиждан дипломатически гаф “, като е принизил срещата на Доналд Туск, Жан-Клод Юнкер, Бойко Борисов и Реджеп Тайип Ердоган до поднасяне на шербет.

Познавам Иво Христов и още когато Борисов стартира да го нападна, ми стана ясно, че „ изрича опашата неистина. Дали е неточност, или неистина – той си знае “, сподели Симов. „ Президентът формулира редица въпроси, които витаят от дълго време в публичното схващане “, добави той.

Атанасова разяснява и настояването на шефа на НЗОК доктор Камен Плочев за актуализация на бюджета на Касата зад тила на здравния министър Кирил Ананиев. Доколкото разбирам, Надзорният съвет на Касата, който взема сходни решения, не е заседавал по тези въпроси, тъй че „ считам, че проф. Плочев постъпи неточно и по отношение на Надзорния съвет, и по отношение на министъра на опазването на здравето, финансовия министър и премиера “, съобщи тя.

За мен това издава атмосферата, която се в настанила в здравната система – на липса на какъвто и да е разговор. За мен това е плашещо като елементарен човек и пациент, разяснява Симов. Той добави, че не знае кой е високопоставеният политик, заплашвал Плочев, за който приказва Славчо Велков (БСП), само че няма учредения да не има вяра на сътрудника си.

Според мен това е неуместно изказвания, сподели Атанасова. Тя напомни, че номинацията на Плочев е пристигнала точно от ГЕРБ.

„ Здравната каса като институция киха откогато преди време (Симеон) Дянков взе милиард и половина от нея и не е ясно къде отиде “, сподели Симов и дефинира това като „ кражбата на десетилетието “.

Атанасова отвърна, че към този миг в здравната система има повече пари.

Вижте целия диалог във видеото: -->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР