Оценката на Euler Hermes за България остава на ниво B2

...
Оценката на Euler Hermes за България остава на ниво B2
Коментари Харесай

Софтуер и ИТ услуги с най-нисък риск за разплащания

Оценката на Euler Hermes за България остава на равнище B2 – сдържан риск

Пандемията Covid-19 увеличи риска за разплащания в доста страни по света
(снимка: CC0 Public Domain)

Секторът „ Софтуер и ИТ услуги ” е единственият в зоната на невисок риск за забавени заплащания или неспособност за разплащане на фирмите у нас, сочи нов отчет на Euler Hermеs, направен след първото тримесечие на 2020 година.

С сензитивен риск у нас обаче е секторът „ Компютърни системи и телекомуникации ”. Електрониката към този момент остава в жълтата зона на сдържан риск, до момента в който в международен мащаб се подрежда измежду най-проблематичните браншове с намаляване на рейтинга в 14 страни.

Въпреки усложнената икономическа конюнктура към този момент Euler Hermes резервира рейтинга на България на равнище B2 – „ сдържан риск ” от забавени заплащания и неприятни вземания.

У нас половината от изследваните браншове към този момент „ светят ” в оранжево, откакто към тази зона от жълтата мина и Производството на автомобилни елементи. Това е и единственият бранш с намален рейтинг в отчета.

„ Към момента България съумява да задържи рейтинга си за разлика от други страни в района. Но би трябвало да се има поради, че до този миг нашите знаци се движеха в горната част на B2 даже с известна вероятност за покачване ”, изясни Камелия Попова, шеф на Euler Hermes за България.

„ Софтуер и ИТ услуги ” е единственият бранш в зоната на невисок риск за забавени заплащания
(източник: Euler Hermes)

Мониторингът обгръща 242 страни и 18 бранша, като оценката се прави на база 40 краткосрочни и дълготрайни индикатори. Рейтингът дава информация за степента на риска от забавени заплащания и неприятни вземания при реализиране на покупко-продажби с компании, опериращи в съответната страна.

Секторите се индексират от „ зелено ” за невисок, през „ жълто ” за сдържан, „ оранжево ” за сензитивен до „ алено ” за висок риск.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР