Оценката, която се направи на оборудването на АЕЦ Белене“, е

...
Оценката, която се направи на оборудването на АЕЦ Белене“, е
Коментари Харесай

Оценката на оборудването на АЕЦ „Белене“ била по-висока от платените за него 1,2 млрд. лв.

Оценката, която се направи на оборудването на АЕЦ „ Белене “, е над цената, която е дефинирана в решението на Народното събрание. Това сподели министърът на енергетиката Румен Радев пред публицисти. „ Уверявам, че имаме изрично всички благоприятни условия да имаме по-висока цена. Тези суми са значими за нас, с цел да се подкрепи построяването на блоковете 7 и 8 в АЕЦ „ Козлодуй “. Той добави, че се работи по проектирането и построяването най-накрая на жп линия до Козлодуй.

Чакат се украинските специалисти и консултантите им в България, с цел да се срещнат на място с оборудването на АЕЦ „ Белене “, уточни министърът. На украинците е предоставено всичко, което им е належащо като информация. Съоръженията са в чудесно положение.

Това, което бавело украинците, е, че те трябвало да си изминат пътя по процедурите – обезпечаване на финансирането, утвърждение от Народното събрание на това финансиране. Това, което те търсят, е комбинирано финансиране и от страна на Съединени американски щати, и от Европа. Радев напомни, че целият пул за поддръжка на Украйна е към 50 милиарда евро.

Украинската страна имала интерес не просто към оборудването, само че към целия инженерингов план на „ Белене “. Това, че назоваваме един план съветски, е във връзка с дизайна на главното съоръжение. Останалата детайлна разработка – за алокация, сеизмика, стрес проби, разбори, изчисления, те са дело на българския инженерингов план, той също коства пари, разясни министърът.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР