Оценка за последиците от решението на Гръцката църква да признае

...
Оценка за последиците от решението на Гръцката църква да признае
Коментари Харесай

Светият синод на руската църква заседава извънредно за решението на гръцката цръква

Оценка за последствията от решението на Гръцката черква да признае автокефалията на Украинската православна черква /УПЦ/ и за връзките сред Руската православна черква и Гръцката архиепископия ще бъде дадена от Светия Синод на Московска патриаршия.
Това сподели зам.-председателят на Отдела за външно-църковни връзки на Московска патриаршия прот. Николай Балашов единствено няколко часа след решението на Йерархията на Гръцката черква да признае автокефалията на УПЦ.
Според него " макар обоснованите оферти на редица митрополити да се въздържат все още от приемането на решение, Архиерейският събор на Гръцката черква е приел решение в интерес на признаването на УПЦ, освен това необичайно изразявайки вяра, че украинската " автокефалия " може да укрепи връзките сред автокефалните църкви на Велика Русия и Украйна ".
Вселенският патриарх Вартоломей персонално благодари на Атинския архиепископ Йероним за позицията на събора на гръцката Йерархия и персонално на него за признаването на Украинската православна черква, съобщав БГНЕС.
Киев благодари на Гръцката православна черква
Предстоятелят на автокефалната Православна черква на Украйна киевският /УПЦ/ митрополит Епифаний, благодари на Гръцката православна черква /ГПЦ/ за решението да признае автокефалността на УПЦ.
" Благодаря на моя брат в Христа, ръководителя на Светия Синод на Гръцката черква, Негово Блаженство Атинския и на цяла Гърция архиепископ Йероним, и на всички йерарси, които през днешния ден по време на съвещанието на Светия Синод на Йерархията поддържаха позицията и последваха каноническите и исторически решения на Вселенската патриаршия, откривайки пътя към пълноценните взаимоотношения сред нашите две поместни автокефални Църкви на всички нива ", сподели митрополит Епифаний и добави: Гърция и Украйна, нашите два народа, са свързани със светли страници на история, другарство и съдействие.
Според него " възобновяване на цялостното евхаристийно единение и публични връзки сред поместните църкви на Гърция и Украйна е още една страница, която ще остане вечно в тяхната история и сърца! ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР