Оцелял от пожарите в Гърция разказа за драматичното си бягство

...
Оцелял от пожарите в Гърция разказа за драматичното си бягство
Коментари Харесай

За ужаса в Гърция: Децата тичат и казват, че горят живи

Оцелял от пожарите в Гърция описа за трагичното си бягство от огъня. Той дружно с шестима другари се хвърлили в морето, задушени и заслепени от дима, след което били повлечени от мощното течение.

Огромните талази, тласкани от бурния вятър, ги отнесли надалеч един от различен. Никос Ставринидис, неговата брачна половинка и двама техни другари били избавени от египетски рибарски транспортен съд, а други двама от групата изчезнали в морето.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ОГНЕНАТА СТИХИЯ В ГАЛЕРИЯТА НИ

Няколко пожара бушуват на остров Тасос

Извънредно състояние в Атина, пожарът умъртви десетки

„ Ужасно е да видиш по какъв начин индивидът до тебе се дави и не можеш да му окажеш помощ. Винаги ще помня това”, признава Ставринидис с пресекващ глас.

Той споделя, че със брачната половинка му отишли да приготвят вилата за щерка им, която щяла да ги посети. Там ги настигнал пожарът.

По думите на Ставринидис всичко станало доста бързо и както пламъците били надалеч, внезапно огънят ги обкръжил отвред, а вятърът го разнасял стремително.

Семейството и техните другари затичали към брега и трябвало да влязат в морето, с цел да избягат от дима, само че не можели нищо да виждат. Когато риболовците от кораба ги видели, към 2 часа по-късно, незабавно скочили във водата, както били с облеклата, а на борда им дали чай и ги сгрели.

„ Да виждаш децата да тичат и да споделят, че горят живи. Искаш да окажеш помощ и не можеш. Цяла „ Рафина” гореше”. Това описа пред NOVA българката Юлия Устова.

Тя живее и работи в Гърция от 17 години. Рано тази заран Юлия е била измежду хората, които откриват 24 починали на плажа - дружно, прегърнати: дами, деца и мъже.

„ Бяхме в „ Мати”. Слизаме и гледаме 20 индивида, прегърнати и умрели. Обръщам се и виждам още 4 индивида. Долу е морето, само че не са съумели да скочат и са се прегърнали и по този начин останали”, споделя Юлия.

Пострадалата българка Елена Иванова споделя: „ Замириса ми на пушек, не можех да дишам”.

„ Излязох, видях, че има огън по пътя. Пламнаха колите, всичко гърмеше. Нямате си визия какво беше”, показва 73-годишната жена. „ Зет ми се обади и сподели да лазя по земята, само че земята беше огън. Духаше го и от едната и от другата страна. Видях един човек, отворих му колата и напряко влязох, помолих го да ме кара край морето”.

До този миг гръцките управляващи оповестяват за минимум 74 починали и 187 ранени, от които 11 в тежко положение. Пострадали са 23 деца.



Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР