Оцелелите от най-смъртоносното земетресение в Мароко от повече от шест

...
Оцелелите от най-смъртоносното земетресение в Мароко от повече от шест
Коментари Харесай

Мароко очаква помощ след катастрофалното земетресение

Оцелелите от най-смъртоносното земетресение в Мароко от повече от шест десетилетия насам се пробват да намерят храна, вода и заслон, до момента в който издирването на изчезналите в отдалечени села продължава, а броят на починалите над 2100 души евентуално ще нарасне още повече.


Много хора прекараха трета нощ навън след земетресението с магнитуд 6,8 по Рихтер, което стана късно в петък. Работниците по оказване на помощ са изправени пред предизвикването да доближат до най-засегнатите села във Високия Атлас - пресечена планинска верига, където селищата постоянно са отдалечени и където доста къщи се срутиха.

Броят на починалите набъбна до 2122 души, а 2421 души бяха ранени, заяви държавната телевизия. Мароко съобщи, че може да одобри оферти за помощ от други страни и ще работи за координирането им, в случай че е належащо съгласно държавната телевизия.

Щетите, нанесени на културното завещание на Мароко, станаха още по-очевидни, откакто локалните медии оповестиха за сриването на значима от историческа позиция джамия от XII век. Земетресението е нанесло вреди и на части от остарелия град на Маракеш, който е част от международното културно завещание на ЮНЕСКО.

В Мулай Брахим - село на 40 км южно от Маракеш, жителите разказват по какъв начин са изкарали мъртвите от руините с голи ръце. На ската на хълма с аспект към селото жителите погребали 45-годишна жена, която починала дружно с 18-годишния си наследник.

Докато събирал движимости от разваления си дом, Хюсеин Аднайе споделил, че има вяра, че наоколо към момента има хора, заровени в руините.

" Те не получиха нужното избавление и по тази причина умряха. Аз спасих децата си и се пробвам да им осигуря завивки и нещо, което да облекат от руините на къщата ", споделя Аднайе.

Ясин Нумгар, 36 година, се оплака от дефицит на вода, храна и електрическа енергия и съобщи, че до момента е получил малко държавна помощ.

" Загубихме всичко, цялата къща ", сподели Нумгар. " Искаме единствено държавното управление да ни помогне ".

По-късно от камион бяха разтоварени чували с храна, което съгласно локалния чиновник Мухамад ал-Хаян е било проведено от държавното управление и организации на гражданското общество.

Според чиновниците в дребната клиника на селото са били докарани 25 тела.

Много от къщите са издигнати от кални тухли и дървен материал или от цимент и дървени блокове, по тази причина постройките елементарно се разрушават. Това е най-смъртоносното земетресение в Мароко от 1960 година насам, когато съгласно оценките са починали минимум 12 000 души.

В тежко потърпевшото село Амизиз жителите следиха по какъв начин спасителите употребяват машинален екскаватор за сриване на къща.

" Търсят един мъж и сина му. Единият от тях може би към момента е жив ", споделя Хасан Халуш, пенсиониран строител. В последна сметка екипът е намерил единствено тела.


Армията, мобилизирана да помогне на избавителните интервенции, провежда лагер с палатки за бездомните. Тъй като множеството магазини са развалени или затворени, жителите се затрудняват да си набират храна и консумативи.

Епицентърът на земетресението е бил на 72 км югозападно от Маракеш - град, обичан от мароканците и задграничните туристи поради средновековните си джамии, дворци и библиотеки, богато украсени с ярки мозаечни плочки измежду лабиринт от розови улички.

В неделя държавното управление заяви, че е основало фонд за потърпевшите от земетресението и че укрепва екипите за търсене и избавяне, обезпечава питейна вода и раздава храна, палатки и одеяла. Световната здравна организация заяви, че повече от 300 000 души са били наранени от бедствието.

Испания заяви, че в Мароко са пристигнали 56 служители на реда и четири кучета, а втори екип от 30 души и четири кучета е на път за там. Англия съобщи, че в неделя ще изпрати 60 експерти по търсене и избавяне и четири кучета, както и екип за здравна оценка от четирима души. Катар също изпраща екип за търсене и избавяне, който към този момент е в Мароко.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън изрази своята " горест от загубата на човешки живот и разрушенията ", породени от земетресението.

" Готови сме да предоставим всякаква нужна помощ на мароканския народ ", съобщи Байдън на конференция в Ханой, Виетнам.

Американски чиновник съобщи, че дребен екип от специалисти по бедствията, изпратен от Съединени американски щати, е дошъл в Мароко в неделя, с цел да оцени обстановката.

Франция съобщи, че е подготвена да помогне и чака публично искане от Мароко.

Други страни, които предложиха помощ, бяха Турция, където при земетресенията през февруари починаха над 50 000 души. До неделя турският екип към момента не беше отпътувал.

" Следващите два-три дни ще бъдат от решаващо значение за намирането на живи хора, затрупани под руините ", споделя Каролин Холт, световен шеф по интервенциите на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец.

Холт съобщи, че интернационалната система за помощ чака от Мароко искане за помощ, като добави, че това не е безусловно извънредно, защото държавното управление прави оценка потребностите на страната.

Папа Франциск насочи молебствия и изрази взаимност с жертвите и потърпевшите от бедствието.

Мароко разгласи тридневен печал, а крал Мохамед VI прикани в джамиите в цялата страна да се отслужат молебствия за починалите./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР