Оцелелите от горския пожар на Мауи опровергават липсата на предупреждения, тъй като броят на жертвите расте

...
Тъй като броят на загиналите от най-смъртоносния горски пожар в
Коментари Харесай

Тъй като броят на загиналите от най-смъртоносния горски пожар в САЩ от повече от век наближава 100 на хавайския остров Мауи, има нарастващ гняв сред жителите, които казват, че правителството бездействието е допринесло за тежката загуба на живот.

Длъжностни лица потвърдиха 96 смъртни случая и предупредиха, че цифрата вероятно ще нарасне, тъй като екипи за възстановяване с трупни кучета си проправят път през стотици домове и изгорели превозни средства в Лахайна.

Историческият крайбрежен град беше почти унищожен от бързо развиващия се ад рано в сряда и оцелелите казаха, че не е имало предупреждения.

На въпрос в неделя защо нито една от сирените на острова не е била активирана, сенаторът от Хавай Мази Хироно каза, че ще изчака резултатите от разследването, обявено от главния прокурор на щата.

„Няма да търся никакви извинения за тази трагедия“, каза Хироно, демократ, пред CNN.

„Наистина сме съсредоточени, що се отнася до мен, върху необходимостта от спасяване и, за съжаление, върху местоположението на още тела.“

Повече от 2200 сгради бяха повредени или унищожени, докато пожарът разкъса Лахайна, според официални оценки, нанасяйки щети, оценени на 5,5 милиарда долара, и оставяйки хиляди без дом.

Пожарът е най-смъртоносният в Съединените щати от 1918 г., когато 453 души загинаха в Минесота и Уисконсин, според изследователската група с нестопанска цел National Fire Protection Association.

Задават се въпроси за това доколко властите са били подготвени за катастрофата, въпреки излагането на островите на природни опасности като цунами, земетресения и силни бури.

В своя план за управление при извънредни ситуации миналата година щатът Хавай описа риска от горски пожари за хората като „нисък“.

И все пак слоевете на предупреждение, които са предназначени да буферират гражданите, ако бедствие връхлети, изглежда не са работили.

Мауи претърпя множество прекъсвания на електрозахранването по време на кризата, което попречи на много жители да получат спешни сигнали на мобилните си телефони.

Не прозвучаха сирени за спешни случаи и много жители на Лахайна разказаха, че са научили за пожара от съседи, които тичат по улицата или са го видели сами.

„Планината зад нас се запали и никой не ни каза Джак“, каза 63-годишната жителка Вилма Рийд пред агенция AFP.

„Знаете ли кога установихме, че има пожар? Когато беше от другата страна на улицата.”

Рийд, чиято къща беше унищожена от пожара, каза, че е зависима от подаянията и добротата на непознати и спеше в кола с дъщеря си, внука и двете си котки.

Ню Йорк Таймс съобщи в неделя, че пожарникарите, изпратени да се справят с пламъците, са установили, че някои хидранти са пресъхнали.

„В хидрантите просто нямаше вода“, цитира вестникът думите на пожарникаря Кеахи Хо.

Ноелани Ахия, лидер на общността на Мауи в западна Лахайна, каза пред Ал Джазира, че жителите се събират, за да се грижат един за друг, „както винаги сме правили в Хавай“.

„Бяхме премествани постоянно – от туристическата индустрия, плантациите, прекомерното развитие – и сега имаме това бедствие и цялата тази открита земя“, каза Ахия, имайки предвид частите от историческия град, които са били опожарени до земята.

Shihab Rattansi от Ал Джазира, репортаж от Каанапали, Мауи, каза, че районите в западна Лахайна остават затворени, докато усилията за издирване продължават.

Ратанси каза, че водата, електричеството и комуникациите остават прекъснати в района, но животът продължава с помощта на общността.

„Помощта се координира в централната зона за тези, които не могат да напуснат или не искат да напуснат и като отстоява позицията си, общността маркира своята позиция“, каза той.

Скърбящите семейства губят надежда

За някои оцелели трудните дни след трагедията се влошаваха от това, което те смятат за официална непримиримост, с блокади по пътищата, които им пречеха да се върнат в домовете си.

Полицията на Мауи каза, че хората няма да бъдат допуснати в Лахайна, докато продължават оценките на безопасността и претърсванията – дори някои от тези, които могат да докажат, че живеят там.

Много жители не са склонни да напуснат засегнатите квартали въпреки исканията на правителствени служители.

„Доколкото разбирам, ако трябваше да напуснат, нямаше да бъдат пуснати обратно“, каза Пуа'ена Ан, жител на Каанапали, предупреждавайки, че възстановяването на града „може да не е толкова доброкачествен процес, както казват служителите би било“.

Екипите маркираха руините на домове с ярко оранжево „X“, за да обозначат първоначално търсене, и „HR“, когато открият човешки останки.

Лайлас Канемото очаква информация за съдбата на своя братовчед Глен Йошино.

„Страхувам се, че го няма, защото не сме го чули и той щеше да намери начин да се свърже със семейството. Надяваме се на най-доброто, но се готвим за най-лошото“, каза Канемото в неделя. Членовете на семейството ще изпратят ДНК проби, за да помогнат за идентифицирането на всички останки.

Семейството скърбеше смъртта на други четирима роднини. Останките на Фаасо и Малуи Фонуа Тоне, тяхната дъщеря Салоте Такафуа и нейния син Тони Такафуа бяха намерени в овъглена кола.

„Поне имаме край за тях, но загубата и разбито сърце са непоносими за мнозина“, каза Канемото.

Туристите са помолени да останат навън

Длъжностни лица призоваха туристите да избягват да пътуват до Мауи, тъй като много хотели са готови да настанят евакуирани лица и хора, които бързо реагират.

Около 46 000 жители и посетители са напуснали летище Кахулуи в Западен Мауи, откакто опустошенията в Лахайна станаха ясни в сряда, според Хавайските туристически власти.

„През предстоящите седмици колективните ресурси и вниманието на федералното, щатското и окръжното правителство, общността на Западен Мауи и туристическата индустрия трябва да бъдат съсредоточени върху възстановяването на жителите, които бяха принудени да евакуират домовете и бизнеса си, “, се казва в изявление на агенцията късно в събота. Туристите се насърчават да посетят другите острови на Хаваите.

Щатът каза, че иска да работи с Airbnb, за да гарантира, че жилищата под наем могат да бъдат предоставени на местните жители.

Губернаторът Джош Грийн каза, че 500 хотелски стаи ще бъдат предоставени за местните жители, които са били разселени. Допълнителни 500 хотелски стаи ще бъдат заделени за работници от Федералната агенция за управление на извънредни ситуации.

Някои хотели обаче ще продължат нормалния си бизнес, за да помогнат за запазването на работните места и поддържането на местната икономика, каза Грийн.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР