Оцелели съобщиха, че около 220 души са се удавили край

...
Оцелели съобщиха, че около 220 души са се удавили край
Коментари Харесай

ООН призова ЕС да спасява мигрантите в морето

Оцелели оповестиха, че към 220 души са се удавили край крайбрежията на Либия през последните дни, до момента в който се пробват да прекосят Средиземно море, с цел да доближат Европа. Това съобщи през вчерашния ден Върховният комисариат на Организация на обединените нации за бежанците (ВКБООН), представен от Ройтерс.

В публикувано в четвъртък в Женева заявление се приканва международната общественост да засилва избавителните интервенции в Средиземно море.

Комисар Филипо Гранди, който оглавява ведомството на Организация на обединените нации акцентира, че "никога не е била толкоз незабавна задачата да се потърсят дълбочинните аргументи (за емиграцията), да се подобрят изискванията в Либия и другите страни по маршрута (на емигрантите), да се обезпечи безвредна опция и постоянно да се избавят хората в морето ".

Само пет души са оживели във вторник при преобръщането на кораб, пренасящ 100 души. Същият ден потъна гумена лодка със 130 пасажери, от които 70 са се удавили. В сряда бяха избавени мигранти от различен кораб. Оцелели споделиха, че над 50 души, пътуващи с тях, са починали в морето.

"ВКБООН е изумен от непрекъснато възходящия брой бежанци и мигранти, изгубили живота си в морето и приканва за незабавни дейности от страна на интернационалната общественост и полагане на повече старания " в избавителните интервенции, сподели организацията.

По данни на Организация на обединените нации броят на удавилите се в Средиземно море от началото на годината бежанци и емигранти е надвишил 1000 души. Според Международната организация за емигрантите, от 1 януари в страните от Европа, главно в Италия, по море са пристигнали над 40 хиляди души.

Основен директен път към Европа през Средиземно море е Либия. Според локалните управляващи там се намират към 700 хиляди очакващи прекачване емигранти.

А водачите на 10 от страните членки на Европейски Съюз би трябвало да се съберат тази неделя в Брюксел, с цел да обсъдят стягането на контрола по границите и да понижат потока на мигранти от страни отвън Европейски Съюз , предадоха международните организации.

Вишеградската четворка обаче съобщи, че ще бойкотира срещата, която се провежда от ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Вишеградската четворка бойкотира срещата за мигрантите

Полският министър-председател Матеуш Моравецки разказа идната неделна среща като „ неприемлива” .

Брюксел привиква незабавна среща на върха поради миграцията

Това се случи след срещата на Вишеградската четворка – Полша, Чехия, Унгария и Словакия в Будапеща. „ Ние няма да присъстваме, те желаят да ни предложат още веднъж предложение, което ние към този момент отхвърлихме”, сподели Моравецки.

Неговият маджарски сътрудник Виктор Орбан съобщи, че срещата е „ срещу обичаите на ЕС” и същинската такава е тази на водачите на Европейски Съюз, която ще се състои идната седмица.

Малко по-късно и италианското държавно управление съобщи, че няма да подпише никакъв проект, който да не включва предпочитано помощ за Италия, заяви Би Би Си (BBC).

Сега Италия е съществена точка за прииждащите лодки с мигранти, множеството африканци, бягащи отхаоса и насилието в Либия.

Страната обаче към този момент отхвърля заслон на мигрантите, а отводът да одобри 630 мигранти на борда на кораба „ Водолей “ предходната седмица, провокира дипломатически скандал с Франция.

Криза в Средиземно море: никой не желае транспортен съд с мигранти

След имигрантите Салвини погна и ромите в Италия

Новото италианско държавно управление упреква благотворителните организации, че подкопават напъните на Европейски Съюз за ограничение на притока на мигранти. „ Сега имаме потребност от помощ “, сподели десният италиански вътрешен министър Матео Салвини.

Вижте още:

Рекордните 68,5 милиона е достигнал броят на бежанците за 2017

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР