Оцелели от злополучното нашествие в Залива на прасетата в Куба

...
Оцелели от злополучното нашествие в Залива на прасетата в Куба
Коментари Харесай

17 април 1961 г.: Десантът в Залива на прасетата в Куба изправи света “на нокти”

Оцелели от злощастното настъпление в Залива на прасетата в Куба през 1961 година поставят венец на гроба на Джон Ф. Кенеди в Националното гробище в Арлингтън, Вирджиния, 22 декември 1963 година В бойно облекло е Луис Гонзалес-Лалондри, а вдясно от него е Ернейдо Олива - втори пълководец на силите за навлизане. Снимка: АП

Военна намеса на кубински емигранти - контрареволюционери при Плая Хирон (Залива на прасетата), прави несполучлив опит да бъде свален режимът на Фидел Кастро в Куба. Събитията се разиграват от 15 до 20 април 1961 година и изправят “на нокти ” света след замяна на ноти сред водачите на двете международни свръхсили - Съюз на съветските социалистически републики и Съединени американски щати.  

На 15 април 1961 година три самолета, създадени в Съединени американски щати, пилотирани от кубинци, бомбардират кубински военновъздушни бази. Два дни по-късно кубинци, подготвени от Съединените щати и употребяващи американско съоръжение, дебаркират на няколко места на острова. Около среднощ на 17 април стартира десантът в Залива на прасетата. Силите на контрареволюционерите са неравностойни по брой на войските на Кастро и до 19 април последната им цитадела е завладяна, дружно с повече от 1100 мъже, отбелязва енциклопедия “Британика ”. На сутринта на 19 април кубинската армия минава в нахлуване и дефинитивно унищожава съпротивата. По време на спора умират 176 души и над 500 са ранени. 

Българска телеграфна агенция оповестява за събитията в Куба и реакциите на международните сили в своите бюлетини “Международна информация ” и “Международна информация - Служебен ”:

Въздушно нахлуване над кубински градове 

Хавана, 15 април 1961 година /БТА/ Днес в шест часа сутринта локално вреше няколко самолета вид Б-26, американска структура, направиха разбойническо въздушно нахлуване над разнообразни обекти в столицата, Сан Антонио, Банос и Сантиаго де Куба. Противовъздушната артилерия откри мощен огън и разгони атакуващите бомбардировачи, един от които е бил видян да пада в пламъци. 

Малко по-късно министър-председателят на Куба Фидел Кастро разгласява официално съобщение, в което се споделя, че убити няма, само че много хора са били ранени. “Това беше подло, ненадейно нахлуване на империализма против нашата страна, се споделя в официалното съобщение. Всички родове въоръжени сили са сложени в състояние на цялостна бойна подготвеност за в случаи, че то се окаже въведения към навлизане в страната. Нашият народ е подготвен да смаже всеки опит на враговете да стъпят на земята ни. ”
Накрая официалното съобщение гласи, че кубинската делегация в Организация на обединените нации е получила указания да внесе обвиняване напряко против Съединени американски щати за тази нова нагла провокация.

***

Маями, 15 април 1961 година /ЮПИ/ Днес тук кацна един двумоторен бомбардировач от кубинските военновъздушни сили, откакто същият е направил тази заран нахлуване над един боен лагер край Хавана.
Пилотът е младши лейтенант от кубинските военновъздушни сили. Той изиска политическо леговище в Съединените щати и бе арестуван от американските имиграционни управляващи.

Самолетът, бомбардировач вид Б-26, каквито американската авиация използуваше през Втората международна война, кацна на интернационалното летище в Маями към 8:30 ч. сутринта /13:30 Гринуич/, откакто получи разрешение от ръководството на летището.
Единият от неговите два мотора бе развален от снаряди на противовъздушната артилерия.
Кубинският водач бе отведен за разпит…

***

Декларация на Миро Кардона

Ню Йорк, 15 април 1961 година /Франс прес/ Следва текстът на направената пред печата декларация на Миро Кардона, ръководител на Революционния кубински съвет:

“Неколцина членове на кубинската авиация нанесоха през днешния ден сутринта един храбър удар за свободата на Куба.
Преди да отлетят със своите самолети към свободата, тези същински революционери се пробваха да разрушат колкото може повече военни самолети на Кастро.
С горделивост Революционният съвет оповестява, че проектите на тези хора бяха сполучливо осъществени и че съветът откри връзка с тези храбри водачи и ги насърчи. 
Тяхната демонстрация е още един образец за степента на отчаянието, до което неспиращата робия на Кастро може да докара патриоти от всички пластове на обществото.
Докато Кастро и тези, които са с него, се пробват да убедят света, че Куба е заплашвана от намеса, този удар в името на свободата, като редица други преди този момент, бе нанесен от кубинци, които се намират навътре в Куба, и които са решили да се борят против тиранията и потисничеството или да умрат, борейки се.
За да се обезпечи отбраната на фамилиите на тези храбри водачи, в този момент никакви други детайлности няма да бъдат направени обществено притежание. ” 

***

Положението в Куба 

Маями, 16 април 1961 година /Ройтер/ До водачите на двата бомбардировача Б-26, които кацнаха във Флорида след вчерашното нахлуване над Куба, не бе позволен никой. Обвиненията и контраобвиненията за нападението и по отношение на базата, от която самолетите са изхвърчали, не престават.  
Въпросните бомбардировачи са американско произвеждане от времето на Втората международна война и са били предадени на кубинските въздушни сили още в режима на Батиста. Те носят кубински знаци, а един от тях и следи от патрони. 

Кубинският президент Освалдо Дортикос извика представителите на американските осведомителни организации, с цел да съобщи, че Съединените щати би трябвало да оповестят имената на водачите, кацнали в Маями, в случай че желаят да потвърдят, че те са бегълци от кубинските военновъздушни сили. Дортикос не се съгласи, че самолетите са изхвърчали от Куба. " Ние имаме вяра, сподели той, че американците са дали самолетите, ракетите и бомбите и че самолетите са изхвърчали от американски бази, с цел да кацнат още веднъж на американски бази. ” Междувременно представителят на Съединените щати в Обединените народи Стивънсън напомни, че самолетите носят кубински знаци и сподели пред Политическия комитет само че Организация на обединените нации фотография на един подобен аероплан, с цел да потвърди тази своя мисъл. Той акцентира, че Съединените щати ще създадат всичко каквото могат, с цел да останат вън от всевъзможни дейности срещу Куба…  

***
 
Вашингтон, 16 април /АП/ Министърът на флотата Джон Конъли съобщи през днешния ден, че Съединените щати нямат нищо общо с бомбардировките над Куба. 

***

Куба в печал. “Кенеди хвърли камъка, само че скри ръката си ”

Хавана, 17 април 1961 година /БТА/ Вчера Куба изпрати своите седмина синове, жертва на варварското въздушно нахлуване на 15 април сутринта. Президентът Освалдо Дортикос разгласи печал в цялата страна.

През цялата нощ против 16 април трудещите се от Хавана и от други региони на страната в непрестанен поток се стичаха към Хаванския университет, където труповете бяха изложени за поклонение.
В 10 часа и тридесет минути траурната върволица отпред с президента Освалдо Дортикос и министър-председателя Фидел Кастро се насочи към гробището, където се състоя погребален протест. Повече от 30 000 души изпълваха улицата, водеща към гробището. На митинга произнесе тирада Фидел Кастро.

Никоя страна не е ставала жертва, както Куба, на такова непрестанно гонене - стартира речта си министър-председателят на Куба. В двадесетия век - като в седемнадесетия - Куба от месеци е принудена да живее под непрекъсната опасност от пиратски набези…

След това кубинският министър-председател изрично опроверга известията, че самолетите, които бомбардирали редица военновъздушни бази на острова, са били самолети на кубинските военновъздушни сили. “Не стига, че нападението бе осъществено със самолети на янките, с техни оръжия и бомби, от наемници, платени от разследващите служби на янките, само че на всичко от горната страна американското държавно управление се опита през вчерашния ден да измами света по най-циничния и най-срамния метод ”.
Накрая Фидел Кастро сподели: “Кубинската гражданска война е социалистическа. Те не могат да ни простят, че извършихме социалистическа гражданска война под самия нос на Съединените щати. Но тази социалистическа гражданска война ние ще пазиме с оръжие… ”

***

Внимание!
Интервенция срещу Куба

Хавана, 17 април 1961 година /ТАСС/ Кореспондентът на ТАСС Н. Чигир предава: Днес в 5 часа сутринта локално време стартира въоръжена намеса срещу Куба.

***

Ню Йорк, 17 април 1961 година /ЮПИ/ Една от радиостанциите на Кастро заяви, че рано тази заран десанти са били осъществени на три места по южния бряг на Куба, единият от тях единствено на 90 благи югоизточно от Хавана. 

***

В Куба е оповестено изключително състояние

Хавана, 17 април /Пренса Латина/ Главнокомандващият и министър-председател на държавното управление на Републиката разгласи през днешния ден изключително състояние в страната и заповяда:

“Въстаническата войска, милицията и всички въоръжени сили на сигурността да засилят бдителността и да работят безогледно против всеки, който бъде хванат да прави или се пробва да прави бойкот, атентат или да стреля. 
Комитетите за отбрана на революцията да засилят своята зоркост, да разкриват и разобличават контрареволюционерите и тяхната активност.
Призовавам служащите, селяните и интелектуалците, целия трудещ се народ да продължат работата си на своя трудов пост и да удвоят напъните си в производството и обучението;
приканвам целия народ да поддържа най-строг ред и дисциплинираност и да сътрудничи за смазване на наемниците, на петата колона, саботьорите и контрареволюционерите изобщо.
Всички на битка за свободна и суверенна Куба! Всички на битка за възродителната гражданска война на унизените, на битка в отбрана на патриотичната, демократичната и социалистическа гражданска война на Куба.
Отечество или гибел! Ние ще победим!

Фидел Кастро, 
командир и министър-председател

***

Хавана, 17 април 1961 година /Франс прес/ Хавана наподобява на укрепен лагер, в който мобилизирани елементи на милицията упражняват непоколебим контрол. По улиците обикалят джипове с въоръжени хора. Около огромните индустриални ансамбли, електрическите централи, радиостанциите и постройките на вестниците и публичните институции е сложена засилена стража.

В комерсиалния кварта, където се разчистват руините на огромния магазин “Ел енканто ”, по улиците бяха издигнати загради и на кръстопътищата са насъбрани чували с пясък. В множеството квартали на града на всеки 100 метра се среща часовой. От друга страна всички работят в униформа, в това число и хората в редакциите на вестниците и в доста магазини.

Деветдесет на 100 от присъствалите през вчерашния ден на погребението на седемте жертви от бомбардировките бяха в униформа и въоръжени. На доста места за паркиране, колите биват грижливо претърсвани.
Същите защитни ограничения са взети на всички места по пътищата, мостовете и покрай тунелите. Някои пътища са затворени през нощта заради боязън от произшествия. 

***

Ню Йорк, 17 април 1961 година /ТАСС/ Агенция Юнайтед прес интърнешьнъл предава следното известие на своя сътрудник Френсис Маккарти: 
Тази заран бе осъществен дeсант в Куба и Фидел Кастро незабавно изпрати хиляди бойци на крайбрежието, за отпор на атакуващите сили, които са основали (…) барикада на 90 благи от Хавана. 
Антикастровите кубински сили са провели сполучливо първите стадии на интервенцията. 
Председателят на кубинския революционен съвет Хосе Миро Кардонас заяви от секретната си основна квартира в Ню Йорк, че битката за събаряне на Кастро е почнала вечерта на 15 април, когато в Куба са проникнали стотици метежници, които са създали десант в провинцията Ориенте - източната част на Куба. 

Обаче в предаванията на радиостанцията на армията на Кастро се приказва за по-големи десанти по крайбрежието на провинцията Матансас, южната част на Куба, съсредоточени към залива Качинос.
Правителството съобщи, че нахлулите сили са направили десант в Хирона, само че опълченците на Кастро са прогонили десантния транспортен съд в Ларга. 

Около 5:30 часа сутринта - шест часа след започването на десанта в Матансас - три батальона на Кастро и четири танка са водили към този момент пердах или са се намирали на път към мястото на десанта, като в същото време един държавен ескадрен миноносец е обстрелвал крайбрежието, стремейки се явно да отреже всевъзможен път за отстъпление… 

***

Обвинявам Съединени американски щати в агресия 

Реч на Раул Роа в Политическия комитет на ООН 

Ню Йорк, 17 април 1961 година /БТА/ “Обвинявам държавното управление на Съединените щати в експанзия и упорствам Организацията на обединените народи да вземе бързи, ефикасни и енергични мерни, с цел да предотврати реализирането на проектите за експанзия и за интервенция, които аз разобличих ” - съобщи през днешния ден министърът на външните работи на Куба Раул Роа в политическия комитет…
Кубинският министър на външните работи разгласи публично, че тази заран наемни войски, пристигнали от Гватемала и Съединените щати, са нахлули в Куба…

***

Пресконференция на държавния секретар на САЩ 

Ню Йорк, 17 април 1961 година /ТАСС/ Днес сутринта държавният секретар на Съединени американски щати Ръск съобщи на особено свикана конференция, че Съединени американски щати не имат намерение да се месят в събитията в Куба. Обаче Ръск не скри, че Съединени американски щати изпитват благосклонност към направилите десант в Куба контрареволюционери… 
Ръск съобщи също по този начин, че нахлуването в Куба не е било стартирано от територията на Съединените щати… 

***


Послание на ръководителя на Министерския съвет на Съюз на съветските социалистически републики Н. С. Хрушчов до президента на Съединени американски щати Д. Кенеди

Москва, 18 април 1961 година /ТАСС/ Предаваме цялостният текст на посланието на Н. С. Хрушчов до Д. Кенеди:

Господин президент,
Обръщам се към вас с това обръщение в един обезпокоителен час, който крие заплаха за мира в целия свят. Срещу Куба е стартирана въоръжена експанзия, за никого не е загадка, че нахлулите в тази страна въоръжени банди са готови, снабдени и въоръжени в Съединените американски щати. Самолетите, които бомбардират кубинските градове, принадлежат на Съединените американски щати, бомбите, които те хвърлят, са дадени от американското държавно управление.

Всичко това провокира у нас в Съветския съюз, у руското държавно управление и руския народ понятно възприятие на отвращение.

Доскоро, като разменяхме отзиви посредством своите представители, ние говорехме с вас за взаимното предпочитание на двете страни да положат общи старания за възстановяване на връзките сред тях и за попречване на заплахата от война. Вашата декларация преди няколко дни, че Съединени американски щати няма да вземат присъединяване във военни дейности против Куба, създаваше усещането, че управителните инстанции на Съединените щати си дават сметка какви последствия за общия мир и за самите Съединени американски щати може да има една експанзия против Куба.

Но по какъв начин да разбираме това, което Съединените щати правят в реалност, щом нападението против Куба стана към този момент факт? "

Сега още не е късно да се предотврати непоправимото. Правителството на Съединени американски щати още има опция да не допусне пламъкът на войната, разпален от интервентите в Куба, да се разрасне в пожар, който ще бъде невероятно да се загаси. Обръщам се към вас, господин президент, с неотстъпчив апел да сложите завършек на експанзията против република Куба. Военната техника и международната политическа конюнктура в този момент са такива, че всякаква по този начин наречена " дребна война " може да провокира верижна реакция във всички елементи на земното кълбо. 

Що се отнася до Съветския съюз, не трябва да съществува подвеждане по отношение на нашата позиция: Ние ще окажем на кубинския народ и неговото държавно управление цялата нужна помощ в отблъскването на въоръженото нахлуване против Куба. Ние сме откровено заинтригувани от понижаване на интернационалното напрежение, само че в случай че други го изострят, ние ще им отговорим както заслужават. И въобще надали е допустимо да се работи по този начин, че в един регион да се успокоява ситуацията и да се гаси пожарът, а в различен регион да се разпалва нов пожар… 

Н. Хрушчов, 
ръководител на Министерския съвет на Съюз на съветските социалистически републики  

***

Послание-отговор на Кенеди до Н. С. Хрушчов

Вашингтон, 18 април 1961 година /Ройтер/ В обръщение до господин Никита Хрушчов президентът Кенеди декларира, че Съединените щати “нямат желание да извършат военна намеса в Куба ”.

" Взех си записка от Вашата декларация, че събитията в Куба биха могли да накърнят мира във всички чести на света - се споделя в отговора на Кенеди. - Вярвам, това не значи, че употребявайки ситуацията в Куба за предлог, руското държавно управление има желание да възпламени пожар и в други региони на света. Бих желал да мисля, че Вашето държавно управление не е лишено от възприятието на отговорност, с цел да се впуска в дейности, така рискови за общия мир. ”…

По-нататък Кенеди написа: " Вие сте в сериозна неточност по повод събитията в Куба ” и прибавя, че по непогрешими признаци може да се разбере недоволството на кубинския народ от режима на придвижването ”26 юли ”, което му е отказало демократични свободи. Президентът споделя, че разрастването не съпротивата в Куба напълно не е изненадващо.

Кенеди е склонен с господин Хрушчов, че е належащо да се вземат ограничения за възстановяване на интернационалната атмосфера. (…) Кенеди акцентира, че при възможна интервенция на външни сили в Куба, ”ние неотложно ще почетем отговорностите си пред панамериканската общественост и ще защитим Западното полукълбо от външна експанзия. ” 

Въздържайки се от военна интервенция в Куба, народът на Съединените щати - акцентира президентът - " не скрива възхищението си от кубинските патриоти, които желаят в самостоятелна Куба да се откри демократична система. Правителството на Съединените щати не може да подхваща дейности за задушаване духа на свободата ”.
 
***

Мълния 

Революцията излезе победителка 
Комюнике на кубинското революционно правителство 

Хавана, 20 април 1961 година /Франс прес/ Агенция Пренса Латина съобщи формалното официално съобщение на кубинското революционно държавно управление, в което се оповестява, че през вчерашния ден, в 17:30 ч. локално време, революционната войска и милицията са завзели с припадък последните позиции на нашествениците на плажа Хирон. 

“Революцията - декларира официалното съобщение, подписано от Фидел Кастро - излезе победителка, въпреки че даде доста жертви - живота на огромен брой храбри революционни борци, които се подвигнаха против нашествениците и непрестанно ги нападнаха, унищожавайки по този метод за по-малко от 72 часа армията, която империалистическото държавно управление на Съединените щати организираше в продължение на месеци. 

Неприятелят претърпя съкрушително проваляне. Част от наемниците се пробваха да избягат, само че техните кораби бяха разрушени от въздушните революционни сили. Последните групи на наемниците, откакто понесоха тежки загуби, се укриха в една блатиста околност, откъдето не могат да избягат. Голямо количество оръжие, американско произвеждане, и доста тежки танкове (…) паднаха в ръцете на държавните сили. Техният брой още не е известен… 

Фидел Кастро, 
главнокомандващ на Революционните въоръжени сили 

***

Съединени американски щати не имат намерение да изоставят Куба на комунистите
Пресконференция на Кенеди

Вашингтон, 20 април 1961 година /Ройтер/ Днес президентът Кенеди съобщи, че Съединените щати не имат намерение да изоставят Куба на комунистите.
Той направи тази забележка в тирада, готова за изговаряне пред годишното заседание на Американското сдружение на редакторите на вестници… 

“…Рискът, който тази дребна група от смели кубински бежанци несъмнено е знаела, че поема, само че въпреки всичко остана решена, без значение от непредвидените компликации, да направи своя съдбоносен опит да възвърне свободата на своя остров ”.
Президентът сподели, че не за пръв път комунистически танкове смазват смели и почтени мъже и дами, които се борят, с цел да възвърнат свободата на своето родно място. “Това също, сподели той, никога не е последният епизод във безконечната битка за независимост против тиранията на всички места по лицето на Земята, в това число и в самата Куба ”…

" Кубинският народ към момента не е споделил последната си дума и аз не се колебая, че той ще продължава да надига глас за свободна и самостоятелна Куба ”.  


***

Заловените членове на десантните сили са изпратени в пандиза. От май 1961 година администрацията на Кенеди импровизирано поддържа опитите за откуп на пандизчиите, отбелязва “Британика ”. Българска телеграфна агенция осведоми и за развиването на договарянията: 


Куба ще освободи арестувани американци 

Хавана, 21 април 1963 година /ЮПИ/ Днес един представител на швейцарското посолство удостовери, че държавното управление на Куба се е съгласило да пусне на независимост арестувани в пандизите на Куба американски жители - вследствие на договарянията, водени тук от нюйоркския юрист Джеймс Донован. Швейцарското посолство пази ползите на Съединени американски щати в Куба. 

Представителят на посолството не заяви никакви детайлности по отношение на освобождението на 27 американски жители, само че сподели, че е евентуално да бъде позволено на 1000 бежанци да изоставен Куба на борда на американския транспортен съд " Сървейър ”. 


Условията за откупа са променяни няколко пъти през идващите месеци; след усърдни договаряния от Джеймс Б. Донован, Кастро най-сетне се съгласява да освободи пандизчиите в подмяна на храна и медикаменти на стойност 53 000 000 $. Между декември 1962 година и юли 1965 година оживелите са върнати в Съединените щати, отбелязва енциклопедия “Британика ”.

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР