Отсега нататък колекцията от документи, ръкописи и папирус на папи

...
Отсега нататък колекцията от документи, ръкописи и папирус на папи
Коментари Харесай

Историческо! Папата Отваря Тайния Архив На Ватикана!

Отсега нататък сбирката от документи, ръкописи и папирус на папи от предишното ще бъде публично известна като " Ватикански апостолски списък ".

В нов закон папата отбелязва, че архивът от дълго време е отворен за учени и че самият той е постановил, че архивите на папа Пий XII от ВСВ, упрекнат от някои, че не е приказвал задоволително за Холокоста, ще бъдат отворени за откриватели предварително на 2 март 2020 година

Според него, смяната на името отразява по-добре действителността на архива и " неговата работа за църквата и света на културата ".

Архивът съдържа документи за живота на вселенската католическа черква от VIII век до наши дни.

Той съдържа 600 разнообразни сбирки, които са проведени в 85 километра лавици.

Разположен навътре в Апостолския замък, архивът съдържа поредност от читални и двуетажен " бункер " от заздравен цимент.

Най-ценните документи, в това число антични позлатени ръкописи и актовете на процеса за инквизиция против Галилео Галилей - се съхраняват в сигурни, климатизирани пространства, където се управлява влажността.

За първи път през 1881 година архивът отваря порти за откриватели, а сега се позволяват 1500 души годишно.

Понастоящем налично за учените, е папството на папа Пий XI, който умира 1939 година Обичайната процедура на Светия трон е да изчака 70 години след привършване на папството, с цел да се отворят архивите на този понтификат.

Но това би означавало, че архивите на Пий XII, папа от 1939-1958 година, не биха били разполагаем на учените най-рано до 2028 година

Светият трон е под напън да провежда и каталогизира сбирката Пий XII по-бързо, с цел да я даде на откривателите, до момента в който оживелите от Холокоста са към момента живи.

Франциск изяснява смяната на името, защото първичното латинско име Archivium Secretum ( което означавало единствено, че архивът е частен и отделен) се е трансформирало в съвсем злокобно, като че ли Светия трон има секрети, които крие.

" Благодарение на някои културни акценти на някои места думата secretum губи същинското си значение и инстинктивно се свързва с модерната идея на думата " загадка ", водейки до предразсъдъчното приемане за нещо прикрито, неразкрито и непокътнато за неколцина ", написа той.

" Това е изцяло противоречащо на това, което Ватиканският конфиденциален списък постоянно е бил и е предопределен да бъде ", добавя папата.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР