Отсега нататък Ердоган ще има по-силно влияние върху Централната банка.

...
Отсега нататък Ердоган ще има по-силно влияние върху Централната банка.
Коментари Харесай

Ердоган и банката

Отсега нататък Ердоган ще има по-силно въздействие върху Централната банка. А новият финансов министър на Турция е негов шурей. „ Ердоган укрепва своята персонална власт за сметка на институциите “, споделят специалисти.

В понеделник турската лира претърпя два удара. И то в границите на няколко часа. Първо тя намали цената си с 3,5%, откакто Ердоган изненадващо назначи своя шурей за предстоящ министър на финансите. Същевременно стана ясно, че някогашният вицепремиер Мехмет Шимшек, който минава за пазарно насочена персона, към този момент няма да е член на държавното управление. „ В новото държавно управление на Ердоган не се виждат пазарно насочени сили. Вместо това в кабинета царува шуробаджанащина. А това е неприятен сигнал “, споделя валутната експертка от Комерцбанк Антие Префке.

Назначаването на зетя на Ердоган за финансов министър е израз и на ясно изразената воля на президента да сложи под своя надзор една до момента самостоятелна институция – Централната банка на Турция. А единствено няколко часа откакто постави клетва като президент, подписа указ, според който президентът еднолично ще назначава ръководителя и зам.-председателя на Централната банка.

Инвеститорите в турския пазар за скъпи бумаги дръпнаха спешната спирачка и курсовете на акциите потеглиха стремително надолу. И турската лира от дълго време се бори с един сериозен проблем: тя загуби заначително от цената си по отношение на другите валути. Сега в обменните бюра човек би трябвало да заплати 5,70 турски лири за едно евро. Само преди година обменният курс беше 4 към 1. А през 2013 година хората плащаха по 2,50 турски лири за едно евро. Затова и доста бизнесмени са изправени пред съществени проблеми. Турското население също страда: слабата турска лира оскъпява вноса, което от своя страна води до повишаване на цените. Инфлацията в страната галопира. През юни тя доближи 15%. И турците го виждат по изтънелия си портфейл.

При сходна обстановка би трябвало Централната банка да се намеси изрично. И тя го стори. През юни банката увеличи лихвите от 16,5% на 17,75%. Тези наложителни ограничения обаче са бодил в очите на Ердоган.

„ Дойче веле “, със съкращения
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР