Отсечено дърво в кв. Кършияка“ предизвика възмущение у гражданите, живеещи

...
Отсечено дърво в кв. Кършияка“ предизвика възмущение у гражданите, живеещи
Коментари Харесай

В Кършияка се чудят как здрав орех изчезна за часове

Отсечено дърво в кв. „ Кършияка “ провокира отвращение у жителите, живеещи в съседство, които попитаха какви са целите на общинските еколози. 
Прочетете още
Преди дни дърво на ул. „ Поп Тачо “ изчезнало, а с него и следите от дънера му, алармира четец на TrafficNews . Иван споделя, че от години там е расъл орех, който е предпазен тип широколистно растение. По негови наблюдения дървото било безусловно крепко и не представлявало заплаха за жители или околни здания. Въпреки това обаче то било отсечено, а дънерът му фрезован и съпоставен с равнището на тротоарните плочки. На няколко метра има друго, която е непокътнато. 

„ Каква беше повода да отсекат това крепко дърво “ – пита пловдивчанинът?

Негови съмнения клонят към версията, че дървото е било ликвидирано поради разположението му. В други думи – за някого е било повече спънка, в сравнение с нужда, здраве или част от екосистемата на другояче мръсния Пловдив.

Бърза информация на TrafficNews демонстрира, че дървото се намира пред гаражите на частна кооперация на ул. „ Поп Тачо “ 5. Въпросната е построена преди няколко години и сигурно първо на мястото е било дървото. Допреди това в имота, където в този момент се издига няколко етажна жилищна постройка, е имало „ прашно леке “, което живеещи наоколо са употребявали като паркинг. След построяването на въпросната се построява и вътрешен паркинг. И точно тук идва въпросителната. Дървото, което допреди това е било там без да пречи на никого, внезапно се оказва пред гаражната врата. В този смисъл, каквато и маневра да бъде осъществявана, кола с естествени размери не може да заобиколи дървото и да влезе в гаража си. 



Скоро по-късно, без да се твърди, че сред въпросните условия има връзка – дървото изчезва. Съмнения какво тъкмо се е случило зачовъркали живеещи наоколо, а с цел да наблюдава обстановката, медията ни се обърна към отдел „ Екология “, настоящ на територията на регион „ Северен “ в Пловдив. Въпросите си препратихме и към общинско дружество „ Градини и паркове “, които по правилник са ангажирани с активността по отрязване на растения, а също така поддържка и надзор на зелената система в града.

Попитахме еколозите  дали отсичането на дървото е осъществено след подадено заявление от жител и какъв е бил посочения претекст за сходно искане. Интересувахме се още от това осъществена ли е инспекция във връзка с здравето на дървото , преди да бъде отсечено и какво е посочила тя?

От отговорите им излиза наяве, че заявление за отрязване е подадено през октомври предходната година. Последвала инспекция на място от взаимен екип на „ Екология “ и „ Градини и паркове “, а след нея било открито, че „ е налице съображение дървото да бъде отстранено “. Конкретните претекстове за отстраняването му не са посочени. 

От Общинското дружество пък показаха, че отсичането на дървото е осъществено със заповед на районното кметство и при съблюдаване на наредбите за запазване на зелената система в Пловдив. На въпрос по каква причина дънерът е фрезован, ни бе отговорено, че по принцип това е верният метод за обработка на отсечено дърво, само че от предприятието рядко имали време да правят нещата по този метод.



Надяваме се, щом двете институции са работили дружно, да е бил извършен съвместен надзор на активността. Още повече се надяваме, че щом се показва, че всичко е протекло при цялостно съблюдаване на Наредба за развиване, поддържане и запазване на зелената система на Община Пловдив – това е да по този начин. За последното разчитаме на доверие, защото по-подробно фактология не ни е предоставена.

Но, в случай че хипотетичните терзания на жителите от ул. „ Поп Тачо “ се окажат близки до действителността, се чудим животът на едно дърво (вероятно крепко и евентуално защитено) по-маловажен ли е от достъпа до един гараж?

Ето и цялостният отговор на отдел " Екология " към райнно кметство " Северен ", както и фотоси от Гугъл Maps, които демонстрират какво се е случило на ул. " Поп Тачо " през годините:



През 2012 година:



През 2015 година: 


През 2022 година:

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР