Отсъствие на министър отложи гласуване на закона за горивата Парламентарната

...
Отсъствие на министър отложи гласуване на закона за горивата Парламентарната
Коментари Харесай

Отсъствие на министър отложи гласуване на закона за горивата

Отсъствие на министър отсрочи гласоподаване на закона за горивата
Парламентарната Комисия за наблюдаване на приходните организации и битка със сивата стопанска система не съумя да подложи на гласоподаване на първо четене измененията в Закона за административното контролиране на икономическите действия, свързани с петрол и артикули от нефтен генезис, придобил известност като Закона за горивата, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Правилникът изисква представител на Министерски съвет, в качеството си на вносител на законопроекта, да показа пред депутати от комисията направените оферти, а отсъствието на отрасловия министър не разреши те да бъдат подложени на гласоподаване.

Със законопроекта се предлага удължение на периода на влизане в действие на закона, като се планува това да стане от 1 юли 2019 година Изменението цели да даде и изясненост във връзка с периода за издаване на плануванаъа в него разпоредба, с която ще се дефинират редът и изискванията за водене на указател на лицата, осъществяващи стопански действия, свързани с петрол и артикули от нефтен генезис.

На съвещанието на отрасловата комисия участваха и редица браншови организации, които показаха мнение за корекции в Закона за горивата, само че без отсрочване на влизането му в действие.

По време на съвещанието опозицията не пропусна да разкритикува ръководещите поради основания безпорядък със закона. Чуха се е апели за оставка. „ Това е позор! Взимайте си багажа и си тръгвайте! “, прикани националният представител от Българска социалистическа партия Драгомир Стойнев. Според него администрацията не се и свършила работата, макар че имала премного време за това, с цел да бъда наведен закона в деяние.

Изказване по тематиката направи и депутатът от Обединени патриоти Валери Симеонов, който още до момента в който беше вицепремиер изрази поддръжка за протестиращите дребни търговци на горива и дефинира законопроекта като лобистки и даващ „ служебна победа “ на огромните компании в сектора. Той акцентира, че на днешното съвещание представителите на дребните търговци отсъстват. „ Не може да бъде обективен един закон, без значение с какви благородни подбуди е признат, в случай че ликвидира един цялостен отрасъл “, счита той. „ Не мога да приема изявления на членове на тази комисия от левицата, които вършат патетични изявления, само че са дали своят вот за закона във типа, в който е признат “, добави още Симеонов.

По време на съвещанието бе направено и предложение за основаването на работна група, която да почисти противоречивите моменти в нормативния акт, само че то не бе подложено на гласоподаване, защото той още не е признат на първо четене. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР