Отровният въздух е сред най-важните проблеми на България. Страната ни

...
Отровният въздух е сред най-важните проблеми на България. Страната ни
Коментари Харесай

Екоминистърът Димов в ексклузивно интервю пред БЛИЦ за мерките срещу отровния въздух над България! Ще бъдат ли забранени дизеловите коли?

Отровният въздух е измежду най-важните проблеми на България. Страната ни оглавява международните ранглисти по този отрицателен индикатор. Какви ограничения ще вземе държавното управление за възстановяване на въздуха, качеството на морската вода и казусът със сметищата? Отговор на тези и други въпроси потърсихме от министъра на Околната среда и водите Нено Димов. Ето по какъв начин той отговори на въпросите на Ивайло Крачунов. - Г-н Димов, България е в челните ранглисти за най-замърсен въздух. Какви ограничения предприемате, с цел да се обърне отрицателната наклонност и българите да дишат по-чист въздух?
- Основният приоритет, който разгласих още с встъпването си в служба беше чистотата на атмосферния въздух.

Искам да уточня, че методиката, с която сега отчитаме замърсяването на въздуха прави по този начин, че България да е на едно от последните места за най-чист въздух. Но това не е тъкмо по този начин.

На процедура с тази методика да вземем за пример в региона на Варна имаме превишаване на индикаторите единствено на едно само място. Но методиката е такава, че даже да имаш замърсяване на едно място, целият район се води нечист.

България има 25 града, в които се надвишават равнищата на замърсяване на въздуха. По предварителни данни в 21 от тези градове се чака главният замърсител да е битовото отопление, а в другите четири - автомобилният превоз.

Казвам чака се, тъй като още през предходната година министерството на Околната среда и водите подписа контракт със Световната банка, по силата на който би трябвало да се види кои са главните замърсители на въздуха, какви дейности би трябвало да бъдат подхванати на национално равнище и каква ще е икономическата и обществено търпимост на тези дейности. Очаква се окончателните резултати да станат ясни през зимата на т.г.

- През юни възложихте на кметовете на 28 регионални града да вземат съответни ограничения за възстановяване на чистотата на въздуха. Какво ви рапортуваха градоначалниците?
- Основният проблем за чистотата на въздуха е на локално равнище. Първата стъпка, която би трябвало да се направи е тези кметове да припознаят, че съществува подобен проблем. Но към този момент нямам такова чувство.

На процедура в огромна част от тези градове проектите за възстановяване на чистотата на въздуха са изтекли преди години и не са възобновени.

Ние заделихме запас от към 3 млн. лв. от оперативната стратегия, с цел да бъдат направени нови проекти и възобновени там където са изтекли. Сключили сме много контракти с общините, които са пострадали и ще чакаме в къси периоди те да бъдат подготвени с ограничения.

Осигурили сме запас от 150 млн. лв. за възстановяване на чистотата на въздуха. Тези средства не са задоволителни, само че е стъпка в тази посока.

Сред ограниченията, които разпоредих на кметовете за възстановяване на чистотата на въздуха, е в това число и постоянното миене на улиците. Къде са го създали и къде, към момента нямам информация, само че в този момент готвим нови указания с ново писмо за есенния сезон.


- Столичната община разгласи, че до 2020 година междинната възраст на транспортните средства от градския превоз ще бъде 7 години. Имат ли сили и други огромни градове да се движат с темпото на София, с цел да дишат жителите им по-чист въздух?
- Мерките, които взима София във връзка с чистотата на въздуха са много изпреварващи. Може би това до известна степен е обикновено, защото в столицата живеят най-вече хора и евентуално има заделен и най-вече запас.

Общото положение на страната през последните 7 години е към непрекъснато възстановяване на чистотата на въздуха. Факт е, че към момента не сме постигнали европейските правила, само че наклонността е трайна и устойчива.

Изграждането на метрото и подмяната на градския превоз са стъпки в вярна посока.

Искам посредством вашата медия да прикани кметовете към една по-голяма интензивност във връзка с възстановяване на чистотата на въздуха.

Доверителният еко фонд е отпуснал 1.3 млн. лв. за подкрепяне закупуването на електрически автомобили и хибриди.

Помощта при закупуване на електрически автомобили е 20 000 лв., а за бусове - 40 000 лв.. Включително може да бъде купена и дребна техника, която почиства паркове и градинки.

Сега е моментът да се кандидатства за тези пари, а помощта е сериозна.

- Кметовете на Атина, Париж, Мадрид и Мексико сити оповестиха, че ще забранят придвижването на дизелови коли през 2025 година. Възможно ли е същата ограничаваща мярка да бъде въведена и в България?
- Тук главната интензивност би трябвало да бъде на локалните управляващи. Трябва да се направи преценка за това какъв ще бъде градският превоз и каква ще е проводимостта на трафика.

Това са въпроси, на които всеки град би трябвало да направи разбор за себе си.

Не инцидентно при започване на нашия диалог Ви споделих, че в 21 от огромните градове главният източник на замърсяване на въздуха не са колите, а битовото отопление. В останалите - София, Пловдив, Варна и Бургас замърсяването се дължи на автомобилния трафик и колите.

От друга страна, в София тече най-бързото възобновяване на автопарка, което е позитивна наклонност.


- Ще бъде ли решен въпросът с премахването на трошките, които оставят след себе си големи облаци от изгорели газове?
- Този проблем ще се взема решение последователно във времето. Така или другояче колите се обновяват и е въпрос на години съответните европейски правила да бъдат спазени.

Разбира се ограничението на възрастта на колите и контролът при първата им регистрация е извънредно значим. Знаете, че беше образувана работна група, която да предложи ограничения в тази посока - по какъв начин да се подхващат ограничения, тъй че при първа регистрация колите да бъдат в техническа редовност, в това число и от позиция на отделените от тях газове.

- По данни на Световната здравна организация годишно умират по 3 милиона души от нечист въздух. Ще има ли сили страната да се пребори с възможната опозиция на притежатели на остарели коли и да трансформира в приоритет подобряването на качеството на въздуха?
- Такова ограничаване все още няма. Трябва да бъде оценен комулативният резултат - от една страна ние споделяме, че няма задоволително запас за по-нови коли, въпреки това се взимат пари от бюджета за опазване на здравето, тъй като когато се разболееш са нужни средства от НЗОК.

Ако се направи равносметка за този баланс, може би ще се види, че ще ни излиза по-евтино да купуваме по-скъпи коли. Но пък общественият миг не може да бъде подценен.

- По времето на второто държавно управление на министър-председателя Борисов бяха открити 14 пречиствателни станции. Колко нови пречиствателни станции ще бъдат открити до края на мандата на този кабинет?
- Предполагам, че пречиствателните станции през третия мандат на господин Борисов ще бъдат огромно количество.

Приоритетно се откриваха и не престават да се откриват пречиствателни станции по Черноморието. През тази година виждаме доста по-добро качество на морската вода.

На процедура съвсем цялата крайбрежна линия е покрита във връзка с пречиствателни стации, като се изключи някои от дребните курорти.

Веднага след сезона ще стартира разширение на пречиствателната станция на Златни пясъци, както и на новото ходило на пречиствателната станция в Китен и Приморско.

Типичен проблем са Синеморец и Ахтопол. Оказа се, че Синеморец напълно попада в НАТУРА и не може да бъде предназначен терен за строителство на пречиствателна станция. Така един добър план не може да бъде осъществен. Трябва обаче да намерим решение на този проблем.

На процедура 2/3 от ресурса на оперативна стратегия " Околна среда " е обвързван с създаване на водна инфраструктура, в която се включват и пречиствателните станции.

Предвижда се този запас да бъде 2.3 милиарда лв. и ще бъде отворен за кандидатстване. За средствата ще могат да аплайват консолидираните ВиК сдружения на правилото на по-добрите планове, които ще показват.

Ресурсът, които се отпуска е голям, само че за построяването на цялостната водна инфраструктура са нужни 16 милиарда лв..

- Кога българите ще плуват в чисти морски води?
- Още през тази година те плуват в чисти морски води. Предполагам, че следващата година към момента няма да е стигнало времето за доизграждане на пречиствателните станции в Златни Пясъци, Китен и Приморско, само че всеки който тази година е бил на море вижда резултатите от позиция на пречиствателните станции.Това съгласно мен към този момент е реалност.

- Какви дейности предприемате като министър във връзка с наказателната процедура от Брюксел за депата с боклуци?
- До 31 декември т.г. ние трябваше да сме затворили 113 депа, които не дават отговор на условията на българското и европейско законодателство.

От въпросните 113 депа са затворени всички, като се изключи 25.

През октомври ще бъдат затворени още 8 депа. Системата в Пазарджик чака акт 16 и по-късно ще бъде пусната в употреба.

След октомври ще ни останат едни 17 сериозни депа, които са свързани с 3 региона - Благоевград, Дупница и Бяла. Там ще би трябвало да се търси в допълнение решение.

С кметовете на трите обитаеми места беседваме непрестанно. Има разновидности, които да се създадат.

Нашето надълбоко разбиране е, че до 31 декември България ще е изпълнила условията, които желае Еврокомисията и няма да преминем към топене на към този момент замразени депа.

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ



" frameborder= " 0 " allowfullscreen>
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР