Отровните жаби отделят и съхраняват опасен невротоксин, който ги предпазва

...
Отровните жаби отделят и съхраняват опасен невротоксин, който ги предпазва
Коментари Харесай

Защо тропическите жаби не страдат от собствената си отрова

Отровните жаби отделят и съхраняват рисков невротоксин, който ги защищава от хищници.
Този невротоксини — епибатидин, може да докара до хипертония, гърчове и гибел. Жабите обаче не се въздействат от личната си отрова с помощта на остроумен генетичен трик, откриха учени.

Изследвайки невротоксина епибатидин, който се свързва с ацетилхолинови рецептори на еквадорските отровни жаби от рода Epipedobates, учените разкрили, че заменяйки единствено три аминокиселини в субстанцията, жабите трансформират конфигурацията на ацетилхолиновия рецептор, тъй че понижава неговата сензитивност към токсина.

Откритието на биолози от Университета Остин в Тексас, е разказано в научна публикация, оповестена в списание Science.

Малките земноводни от Еквадор, Epipedobates anthonyi, са едни от дребното същества в света, които съдържат невротоксина епибатидин, кръстен в тяхна чест.

 Отровата работи върху рецепторите в нервната система, наречени никотинови ацетилхолинови рецептори. Токсинът задейства тези рецептори, предизвиквайки прояви на интензивност, които могат да доведат до гърчове, ненадейно повишение на кръвното налягане и гибел. Така жабите се пазят от враговете си, които могат да бъдат и огромни гръбначни.

Много животни имат никотинови ацетилхолинови рецептори, в това число самите жаби. Но за какво този токсин не убива дребната жаба?

Учените са проучили 28 разнообразни типа отровни жаби, с цел да характеризират техните отрови и по какъв начин те взаимодействат с рецепторите. Няколко групи жаби са стигнали без значение до едно и също решение на казуса.

Пълното блокиране на ацетилхолиновия рецептор би трябвало освен да избави от действието на невротоксина, само че и да не пречи на естествената работа на нервната система на жабата.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР