Отровиха четири черни лешояда край Тича, съобщиха от Зелени Балкани

...
Отровиха четири черни лешояда край Тича, съобщиха от Зелени Балкани
Коментари Харесай

Отровиха четири черни лешояда край Тича

Отровиха четири черни лешояда край Тича, оповестиха от Зелени Балкани

" Четири от нашите скъпи черни лешояда са отровени край село Тича. Сред тях е и нашият любим Мичев - Боев, който беше първото отгледано в дивата природа малко, откакто десетилетия преди този момент типът се числеше като липсващ в Червената книга! Това е трагично за българската природозащита събитие ", пишат от организацията.

След приемане на притеснителни данни от сателитните предаватели, с които птиците са екипирани, сътрудници от ФДФФ откриха в региона на с. Тича, общ. Котел труповете на четирите картала, един елементарен мишелов и две пастирски кучета, от които са се хранели птиците.

Твърде евентуално кучетата са били отровени, а труповете им изхвърлени, където ги намират лешоядите и се отравят по хранителната верига. Районно ръководство на полицията Котел образува авансово следствие по случая, а Окръжна прокуратура Сливен, РИОСВ-Стара Загора, БАБХ и ЮИДП-Сливен започнаха законово плануваните дейности съгласно своите пълномощия.

Всички доказателства за осъщественото закононарушение бяха събрани и ще бъдат изследвани. Отровените животни ще бъдат  аутопсирани в Спасителния център за диви животни към Зелени Балкани-Стара Загора, като ще се съберат тъкани от починалите животни, които ще се изследват от лаборатории в България и Испания, в границите на план Светло бъдеще за черния лешояд LIFE14 NAT/BG/649. 

От Зелени Балкани благодарят за бързата реакция и на дежурния чиновник от 112 и се надяват на бързо разплитане на случая и понасянето на санкции от отговорните.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР