Отровеният през 2015 г. оръжеен бизнесмен Емилиян Гебрев допуска, че

...
Отровеният през 2015 г. оръжеен бизнесмен Емилиян Гебрев допуска, че
Коментари Харесай

Гебрев подозира и българска следа в покушението срещу себе си

Отровеният през 2015 година оръжеен предприемач Емилиян Гебрев позволява, че с изключение на тримата руснаци, упрекнати през вчерашния ден от прокуратурата, би трябвало да се търсят и български съучастници. Това се споделя в намерено писмо на компанията " Емко " - благосъстоятелност на предприемача, който е и неин шеф.

" Оповестеният от прокуратурата прогрес в следствието разрешава да се създадат идващите стъпки, свързани с разкриването на претекстовете за закононарушението и вероятните български съучастници ", се споделя в писмото.

Вчера прокуратурата упрекна и разгласи за интернационално търсене трима руснаци в опит за преднамерено ликвидиране на Гебрев, сина му и негов чиновник. Според проверяващите " действието е осъществено посредством интоксикация с неидентифицирано вещество с фосфороорганичен темперамент ", а употребяваните за убийството метод и средства са били " рискови за живота на мнозина ".

В изказването на " Емко " се акцентира, че е значимо да се обясни " фалшификацията, съдържаща се в публична преписка към и от Министерството на външните работи на България, част от която са дипломатическа нота КО 194-45-1/30.04.2015 година и други документи, съвпадаща с датите към закононарушението ". В " Емко " имат " съществени учредения " да считат, че " следите водят точно към евентуални претекстове и съучастници. "

Имена на търсените не бяха обявени от прокуратурата.

В изказването на компанията от през днешния ден се отбелязва този факт и се задава въпросът " дали обвиняванията са повдигнати на лицата по техните същински, или подправени имена, с които са обитавали в България ". Според " Емко " е значимо де се посочи дали българските управляващи са се пробвали да изяснят валидността на имената, паспортните данни и друга налична информация със съответните управляващи в Русия. Напомня се и че сред прокуратурите на България и Русия са подписани договорености за съдействие в битката с тероризма.

Остава незнайно за какво българските управляващи не престават да отхвърлят техническата експертиза от страна на Организацията за възбрана на химическите оръжия (ОЗХО) за нов разбор на употребяваните за закононарушението химически съединения, се споделя в откритото писмо. В него се напомня, че " наличната през 2015 година информация не разреши идентифицирането на най-малко един детайл от откритите фосфороорганични съединения ". " Този отвод, който публично бе доказан от управляващите и в последните дни, става на фона на информациите, че интернационалните проверяващи екипи към този момент са покрай разкриването на евентуалните източници на употребяваните през обсъждания интервал химически токсини ", написа компанията.

В началото на декември прокуратурата удостовери разкритията на задгранични медии, измежду тях и на проверяващия уебсайт " Белингкат ", за наличието у нас на чиновници на съветското военно разузнаване по време на отравянето през 2015 година на оръжейния производител и притежател на холдинга ЕМКО Емилиян Гебрев, неговия наследник и индустриалния шеф на оръжейния цех " Дунарит ".

Малко преди този момент американският вестник " Ню Йорк таймс " помести през днешния ден в онлайн изданието си просторен материал на журналиста Майкъл Шуирц, озаглавен " Как отравяне в България разкри съветски убийци в Европа ",
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР