Отрицателният прираст добива застрашаващи размери, сочи статистика на Националния център

...
Отрицателният прираст добива застрашаващи размери, сочи статистика на Националния център
Коментари Харесай

29 000 българи починали през първите 3 месеца, родили се едва 13 000 бебета

Отрицателният приръст добива застрашаващи размери, сочи статистика на Националния център по публично здраве и разбори, представена от БГНЕС.

Само за първите три месеца на годината умрелите българи са близо 29 хиляди души. Най-голяма е смъртността в столицата, където в последния им път са изпратени 5 230 българи. Втори по смъртност град е Пловдив, където животът си са изгубили 2 884 души, а на трето място се подрежда Варна, където са осъществени 2 087 погребения. Смъртността в Хасково, Стара Загора и Благоевград също е доста висока по отношение на броя на популацията – в тези градове умират по към 300 души всеки месец

Разликата сред умрелите и новородените е изключително стряскаща в градове като Видин – където на 452 умряли са тримесечието са се родили едвам 59 деца; в Перник – където има 428 погребения и 97 раждания; в Смолян – където на 97 новородени се падат по 405 починали; и в Разград – където за тримесечието са се родили 74 бебета, и са умряли 484 души.

Общо за първите три месеца на годината са се родили близо 13 хиляди бебета, като обичайно най-висока раждаемост има в столицата – 3 497. На второ място още веднъж е Пловдив с 1 578 нови бебета, и на трето – Варна с 1074 новородени. Отново обичайно ниска е раждаемостта във Видин, Перник, Ямбол, Смолян, и София област, където месечно се раждат под 70 деца.

Анализът сочи още, че за първите три месеца са умряли 69 бебета до 1-годишна възраст, и са регистрирани 63 мъртвородени деца. Стара Загора е с впечатляващо високо равнище на мъртви новородени – цели 9 за тримесечието. За съпоставяне в двумилионна София са родени едвам 11 такива бебета. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР