Отрицателни са пробите за африканска чума по свинете от 3-километровата

...
Отрицателни са пробите за африканска чума по свинете от 3-километровата
Коментари Харесай

Порожанов: Отрицателни са пробите за африканска чума по свинете около Тутраканци

Отрицателни са пробите за африканска чума по свинете от 3-километровата зона към Тутраканци. Това сподели министърът на земеделието и храните Румен Порожанов в eфира на " Дарик " радио.
Порожанов напомни, че първото огнище на африканска чума по свинете е било намерено в село Тутраканци, община Провадия. По думите му първите проби, които са взети в 3-километровата зона на огнището, а точно от село Бозвелийско, са излезли. „ Няма позитивни проби от тези, които са взети в Бозвелийско “, сподели министър Порожанов. По думите му това, което БАБХ и останалите органи са подхванали в Тутраканци още при установяването на позитивните проби, е евтаназия на животните, блокиране на региона и незабавна стерилизация.
„ Надяваме се и в границите на 10-километровата зона, където ще продължим с пробите, да има сходни резултати като в Бозвелийско “, сподели още министърът на земеделието. Той изясни, че африканската чума по свинете е съществено заболяване. „ Това е заболяване, което въздейства на свинете, то не въздейства на здравето на индивида. Със 100-процентовата смъртност нанася доста съществени стопански загуби на стопанствата, свързани с този подсектор на земеделието “, сподели още Порожанов, представен от организация " Фокус ".
Той напомни, че болестта потегля преди 2-3 години. По думите му интензивно се е популяризирало в Румъния през последните 3 месеца. „ Първоначалните огнища в Румъния бяха на тяхната северозападна граница с Унгария, само че това, което се случи с тази година, може би с източник Молдова, Украйна и Русия в Румъния има над 200 хиляди животни, които са болни и са в развой на умъртвяване “, съобщи още министърът.
Порожанов акцентира, че при първите индикации за разпространяването на болестта страната ни е подхванала доста превантивни дейности. Министърът обърна внимание на оградата по сухоземната граница. Той изясни, че най-вероятната причина за попадане на болестта в село Тутраканци е посредством фураж и в тази връзка той моли да не се купува фураж от зони, които са инфектирани.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР