отреблението на електроенергия продължава да се повишава с по-бърз темп

...
отреблението на електроенергия продължава да се повишава с по-бърз темп
Коментари Харесай

Потреблението на ток расте по-бързо от производството му

отреблението на електрическа енергия продължава да се покачва с по-бърз ритъм от този на произвеждане то, демонстрират оперативните данни на Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО). От данните е видно, че към края на ноември ползване то на ток се усилва с 4,2% на годишна база до 36,3 милиона мегаватчаса.

В същото време произвеждане то е 41,4 милиона мегаватчаса, което е нарастване от 1,63% по отношение на януари - ноември 2016 година, предава Investor.bg.

Основната част от създадената електрическа енергия се осъществя на вътрешния пазар. Износът е за малко повече от 5,1 милиона мегаватчаса, което е понижение от 13,4% на годишна база. Българските търговци не съумяват към този момент втора година да преодолеят свиването на износа, въпреки и спадът да се забавя през последните месеци.

От данните на ЕСО е видно още, че главната част от създадената електрическа енергия се дължи на базовите централи. Тяхното произвеждане се усилва с съвсем 5% до 35,4 милиона мегаватчаса. Ръст има и във връзка с зелените централи като цяло.

Водните централи обаче понижават своето произвеждане - към края на ноември то доближава до 3,1 милиона мегаватчаса, което е понижение от 27 на 100.

Преди дни беше оповестен отчет на Entso-E, организацията, която сплотява операторите на преносни мрежи в Европа, за готовността за зимния сезон на Стария континент. Анализите на специалистите демонстрираха, че оборудванията в България са подготвени за студените месеци. Страната ни е лимитирала работата на ВЕЦ-овете през сухите летни месеци и по този начин е съхранила запас за зимата.

В най-студените зимни дни при започване на 2017 година точно водните централи покриваха пиковото ползване. Страната ни изпита усложнения в активизирането на студения запас при първата ледена вълна, а и не можа да си обезпечи спешна помощ от прилежащите страни.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР