Отравянето на водата в Генерал Тошево разбуни духовете в града.

...
Отравянето на водата в Генерал Тошево разбуни духовете в града.
Коментари Харесай

В Генерал Тошево гневни заради отравянето на водата, търсят съдействие от държавата

Отравянето на водата в Генерал Тошево разбуни духовете в града. Припомняме, че директно преди Великден в питейната вода бяха открити пестициди. Двама души бяха настанени в незабавното поделение на болничното заведение в Добрич с кожни обриви, а прокуратурата стартира дело против незнаен причинител.

Хората са извънредно недоволни от работата на локалното водоснабдителното сдружение. Обвиняват в безучастие и Националната работа за растителна отбрана - Добрич, която, по думите им, не прави съответен надзор при използването на разнообразни химикали и токчини субстанции, изключително от локалните земедлеци в обитаемоте места в района.

Граждани на Генерал Тошево настояват, че казусът сега се състои в това, че от ВиК - Добрич не вършат вярното проучване за наличние на токсични химикали, а за елементарна микробиология и заради тази причина РЗИ - Добрич не може да издаде заповед за възобновяване на водозахранването в квартала

Според хората от града казусът с отровената вода на квартала, не единствен. Те декларират, че от доста години насам работата на ВиК - Добрич е под всякаква рецензия, че живеят под непрестанен режим на водата. Категорични са, че това е неприемливо, поради това, че у нас жителите на Североизточна България заплащат най-скъпо за използването на вода. Настояват работата на ВиК - Добрич да бъде под надзора на Комисията за енергийно и водно контролиране, да се направи повсеместен мониторинг на сдружението и неговата работа, както и да се направи конференция с шефовете на ВИК - Добрич Павел Павлов и инж. Тодор Гигински, на която да участват и хората от Генерал Тошево, с цел да се обсъдят въпросите и проблемите в града и методите на решаването им.

Отбелязват, че предходната година ВиК - Добрич отхвърля да взе участие в съвемстен мониторинг с РЗИ - Добрич, което е в нарушаване на Наредба №9 за качеството на водата, предопределена за питейно-битови цели.

Недоволните жители са подготвили и петиция, която е изпратена до министъра на околната среда и водите, до министъра на опазването на здравето, до Държавния хигиеничен надзор, до Комисията за енергийно и водно контролиране, с копие до кмета на Генерал Тошево и община Генерал Тошево ВиК - Добрич, Районна здравна ревизия - Добрич локални, районни и национални медии.

Ето какво гласи петицията:

"ОТВОРЕНО ПИСМО

от жителите на гр. Генерал Тошево, кв. Пастир, обл.Добрич

Във връзка с отравянето на питейната вода на 25.04.2019 година в гр. Генерал Тошево, кв.Пастир, обл. Добрич, бихме желали да сезираме всички държавни и общински институции, които имат директна и косвена отговорност по сегашния проблем. Към днешна дата, дейностите и взаимната работа на ВИК - гр. Добрич и РЗИ -гр. Добрич, са безусловно несъответстващи и безрезултатни, и заради тази причина, държим на подпомагане и интензивност от всички изпълнителни, контролни и регулаторни органи.

Държим да ни информирате за:

-Извършения мониторинг на индикаторите на водата;

-Резултатите от мониторинга/пробите, които да бъдат оповестени в уеб страницата на ВИК -гр. Добрич, уеб страницата на РЗИ-гр. Добрич, уеб страницата на община Генерал Тошево както и осведомителното табло на кметството в кв.Пастир;

-Колко проби са взети отмерено разпределени по време и място съгласно Наредба 9;

-Как и посредством какви средства се реализират процедурите за профилактика на водопроводната мрежа, какъв брой процедури са осъществени досега и какъв брой още са необходими;

-Какви спомагателни, съответни коригиращи дейности се подхващат до този миг от виновните институции, със цел подобряването качеството на водата и изолирането на замърсителите съгласно Наредба 9, по опция да се приложи обстоен отчет;

-Краен период с точна дата за обновяване на водоподаването - отговори от вида в най-кратки периоди, не са приемливи за популацията.

Вече 14-ти ден жителите на гр. Генерал Тошево, кв. Пастир са лишени от правото си на достъп до питейна вода. До момента качеството на живот е доста влошено, а от на следващия ден има заплаха да е заплашен и живота на хората. Според статуквото на Европейска България, 400 поданици е изцяло обикновено да бедстват, до момента в който по едно и също време с това, съзнателно заплащат своите налози и обезпечават заплатите на държавните чиновници от Министерството на околната среда и водите, Министерството на здравеопазването, ДЗК, ДСК, Комисията за енергийно и водно контролиране, община Генерал Тошево, които сигурно не страдат от неналичието на вода.. Европейска България, европейски полезности... "
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР