Отравяне чрез вдишване на силно токсичния газ фосфин е основната

...
Отравяне чрез вдишване на силно токсичния газ фосфин е основната
Коментари Харесай

Вдишване на фосфин е причина за смъртта на 9-годишния Стефан от Кардам

Отравяне посредством поемане на мощно токсичния газ фосфин е главната версия за гибелта на 9-годишния Стефан от Кардам. Веществото е неразрешено за продажба в България, само че фамилията го има от дълго време - преди години бащата на децата го е купил. Сега той е в пандиза и децата са с майката и нейните родители. Тепърва ще бъдат направени медицински експертизи, които би трябвало да потвърдят дали химическото вещество е причина за тежкото здравословно положение, в което бяха другите две деца в фамилията. Това съобщи през днешния ден районният прокурор на Генерал Тошево Йорданка Чанева.

При оглед на къщата, в която е живеело многодетното семейство, проверяващите разкрили полуразложени таблетки. Станало ясно, че това е мощна отрова за гризачи, предопределена за обеззаразяване на силози и индустриални пространства. Основното вещество, което се съдържа в таблетките е алуминиев сулфид.
Златко Тодоров, областен прокурор на Добрич: Това в началото изсъхнало вещество, когато контактува с влажната среда, тогава стартира относително бързото и непринудено обособяване на отровния газ фосфин.
За него проф. Никола Александров, дълготраен шеф на клиниката по токсикология във военномедицинска академия декларира, че е извънредно подъл и рисков.
Проф. Никола Александров, токсиколог: Натравянето настава единствено от малко количество, от няколко грама и в началото човек не изпитва съвсем никакви признаци на отравяне, има малко гадене, повръщане, обща изнемощялост и настава един ярък интервал, който трае 3-4, дни. И по-късно ненадейно настава същинските прояви на интоксикацията.
Според съдебномедицинската експертиза, направена във Военномедицинската академия в София, признаците на другите две деца в фамилията, които също бяха лекувани в болница с тежки недоволства, подхождат на отравяне с фосфин.
Проф. Никола Александров, токсиколог: Той отравя и поврежда ензимните проецси в човешкия организъм. Уврежда черния дроб, поврежда бъбреците, стопира уринирането, стопира функционалността на черния дроб. Уврежда кръвосъсирването, получават се кръвоизливи. Изобщо това е тотална отрова за живия организъм.
Разследването по случая продължава, като се води не против съответен причинител, а за причиняване на гибел по несъобразителност.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР