Отрасловата приватизация по време на Александър Божков се движи от

...
Отрасловата приватизация по време на Александър Божков се движи от
Коментари Харесай

„Царицата на компенсаторките“: Едит Гетова хариза „Златни пясъци“ на Славчо Христов

Отрасловата приватизация по време на Александър Божков се движи от дясната му ръка с библейско име. Зам.-министърката на индустрия Едит Гетова обаче е разкрита от Комисията по досиетата като сътрудник Иванова на Държавна сигурност по линия „ Икономика “ в Районното ръководство на Министерство на вътрешните работи в Кремиковци.

Тя движи договорката за продажбата на курорта „ Златни пясъци “, харизан на ресторантьора Славчо Христов, притежател преди време на ресторант „ Олимп “, откъдето идва и името на кръга, който събира като фокус деятели на Съюз на демократичните сили.

Агент Иванова заема през 1997 година поста на зам.-министър на индустрията със специфичен сектор „ Приватизация “. От 17 април 2000 година тя е освободена от новия вицепремиер и министър на стопанската система Петър Жотев, написа „ Уикенд “.

Реклама

Едит Гетова и Божков дружно с експерт и оценителка бяха упрекнати в длъжностно закононарушение, че са издали коменсаторни записи по Закон за обезщетение на притежатели на одържавени парцели (ЗОСОИ) на един от някогашните притежатели на национализираната от комунистите фабриката „ Струг-Вахан Енгибаров “ във Варна.

Заради този скандал Гетова се снабди с прякора Царицата на компенсаторките. Цената им е повишена цели 573 пъти – 26 171 300 нови лв., което се схваща в хода на следственото дело, а единствено облагата от продажбата е 5,4 млн. $.

Квартетът обаче се измъква изсъхнал от аферата с оправдателна присъда. И до момента икономисти се питат какъв ли е бил този промишлен колос, откакто е оценен милиони пъти по-високо от „ Кремиковци “, продаден за 1 $, и 36 пъти повече от самолетна компания „ Балкан “, раздържавена преди време на цената на един апартамент в центъра на София – за смехотворните 150 000 $.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР