Отрасловата организация Wi-Fi Alliance, отговорна за развитието на безжичния стандарт

...
Отрасловата организация Wi-Fi Alliance, отговорна за развитието на безжичния стандарт
Коментари Харесай

За елиминирането на голяма уязвимост в Wi-Fi се създава нов протокол

Отрасловата организация Wi-Fi Alliance, виновна за развиването на безжичния стандарт и узаконяването на артикули, разгласи нов протокол за криптиране – WPA3. Това е нужна стъпка, откакто през есента на предходната година бе открита сериозна накърнимост, получила името KRACK.

Тя разрешава на хакери да прихващат трафик сред точки за достъп и потребителски устройства. Името ѝ е редуциране от Key Reinstallation AttaCK и тя визира процеса по свързване към предпазена Wi-Fi точка, в границите на който двете устройства генерират ключ за криптиране на трафика.

Прочетете още: 5 мобилни закани, които би трябвало да се вземат насериозно през 2018 година

Новият протокол е предназначен да реши редица редица проблеми, свързани със сигурността. Към момента се работи върху чернова на WPA3, като формалната ѝ премиера се чака към средата на годината. Известно е, че стандартът ще предлага четири нови функционалности.

Първата адресира така наречен брутфорс офанзиви, като след няколко несполучливи опита за процесът по автентикация ще бъде блокиран. Подобни ограничения към този момент се ползват при уеб приложенията от “речникови”, офанзиви, при които се пробва да се налучка паролата.

Второто изобретение ще разрешава на всяко Wi-Fi устройство да бъде употребявано като панел за конфигурация на други такива. T.e. посредством всеки смарт телефон ще могат да се настройват околни IoT устройства, не разполагащи със личен екран.

Също по този начин в WPA3 ще е налице “персонализирано шифроване”, позволявщо отбрана на всяка връзка с рутера. Четвъртата функционалност пък е нов криптографичен стандарт със 192-битов ключ.

Новият протокол би трябвало да види бял свят месеци след публикуването на черновата (draft). Въпреки това обаче евентуално ще мине известно време до момента в който на пазара се появят съответните артикули.

Вероятно още повече време пък ще мине до момента в който от пазара изчезнат несигурните WPA/WPA2 устройства...
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР