Отраженията ще са много сериозни, ако продължаваме да сме с

...
Отраженията ще са много сериозни, ако продължаваме да сме с
Коментари Харесай

Домусчиев: Прокуратурата да намери време да влезе в родната енергетика

Отраженията ще са доста съществени, в случай че продължаваме да сме с най-скъпата ел. сила в Европа. Това е една наклонност, която стабилно се резервира и въздейства на популацията и потреблението. Това съобщи в утринния блок на Нова телевизия ръководителят на КРИБ Кирил Домусчиев. „ Има задоволително статистики, откъдето може да се види каква е цената на тока в Германия, както и каква е цената на борсата в България. Нашата цена е сред 25 и 30% по-висока от Германия, Франция – стопански системи, които се опитваме да конкурираме ”, уточни той. „ Продължавам да считам, че има ужасно доста далавера на българския енергиен пазар. Неслучайно желаеме оставките на управлението на БЕХ, оставките на изпълнителния шеф на Българската енергийна борса.

По думите му има операции на пазара. Според него има хора от БЕХ, които оказват помощ и заинтересовани  предприемачи. Според Домусчиев всичко това се прави умишлено. „ Схемата е тази, която следим и в хазарта. Има и непрофесионализъм. Неслучайно хората приказват за енергийна мафия и има много съзнателни неточности, които водят до облагодетелстване на разнообразни хора. Има хора, които съумяват да изкупят всички свободни количества, когато има търгове на АЕЦ или други централи. За тях, за хора като Ковачки, цената не е значима. Когато има такива пикове, тези хора вършат големи облаги ”, съобщи Домусчиев.

Той изрази вяра един ден прокуратурата да откри време да влезе в родната енергетика и да порови малко. „ Разполагаемата мощ в България е 10 000 мегавата. В неделя потреблението бе до 6200 мегавата. В студената зима потреблението оптимално е стигало до 7 000 мегавата. Защо Топлоелектрическа централа „ Марица изток 2 ” продължава да работи с под 50% под мощностите си, а разноските им са едни и същи?, попита той.

Кирил Домусчиев назова " безусловно престъпно " решението на Народното събрание, който гласоподава за Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " 350 млн. загуби, които съгласно него в този момент ще станат 500 млн., които ще заплащат всички данъкоплатци.  " Това е актуалното Кремиковци. Едно време се радвахме, че сме го затворили, че няма да ни трови, а в този момент си сътворяваме едно ново ”, акцентира той.  

„ Мариците могат да не затворят. Трябва да се направи някаква рационализация, преквалификация. Има задоволително средства, които ще дойдат от Европа. До 2025 година тези централи ще работят. След това могат да бъдат модифицирани и да работят на газ. В Маришкия басейн могат да се създадат доста съвременни неща на газ ”, безапелационен бе той.

„ В мините в Маришкия басейн се заплаща, с цел да те назначат на работа, тъй като е сладка ", разкри Домусчиев.  „ Имаме покана за среща с министър Теменужка Петкова в четвъртък. На тази среща ще обсъдим ненотифицираните държавни помощи ”, сподели още шефът на КРИБ. „ В момента има доста напрежение в работодателските и браншови организации. На хората не им устоя бизнеса и това ги прави неконкурентоспособни ”, разясни Домусчиев.

„ Твърдата ни позиция е в посока приемането на еврото. Нямаме никакви опасения. Еврото за нас е единствената опция. За да бъдем европейци, би трябвало да приемем еврото ”, сподели още той.

„ Предпочитам средствата ми да са в активи ”, отговори Домусчиев на въпрос по какъв начин избира да държи парите си – в лв. или евро.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР