Отпуснатите с постановление на Министерския съвет 89 998 200 лв.

...
Отпуснатите с постановление на Министерския съвет 89 998 200 лв.
Коментари Харесай

Допълнителните пари за тол управлението щели да се отпускат поетапно

Отпуснатите с разпореждане на Министерския съвет 89 998 200 лева за финансиране на дейностите на Националното тол ръководство (НТУ) са за възобновяване на разноски, направени за сметка на бюджета на Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) от началото на годината. Те ще се отпускат на части по бюджета на Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) на база фактическо осъществяване. Това оповестява ръководството откакто през вчерашния ден държавното управление реши да отпусне сумата.

В известие до медиите се изяснява, че заради липса на аналог в България, при правенето на бюджета за 2019 година Министерството на финансите е възнамерявало средствата за тола по централния бюджет, а не по бюджета на Министерство на регионалното развитие за реализиране на надзор на разноските за новосъздадената конструкция. Националното тол ръководство е нова конструкция и по тази причина бюджетът й не може да се възнамерява детайлно на база минал опит.

Агенция " Пътна инфраструктура " пък е вторичен разпоредник с бюджетни средства към министъра на районното развиване и благоустройството. По тази причина отпуснатите пари се явяват спомагателни към бюджета на министерството, като част от тях са предопределени за възобновяване на разноски по контракта за планиране, създаване и въвеждане на електронната система за събиране на пътни такси на база време и на база изминато разстояние и за застраховане на разноските за заплати на чиновниците.

Миналата седмица " Капитал " написа, че страната е платила към този момент на консорциума, който построява тол-системата, 89 998 200 лв.. Това е половината от общата сума по контракт.

Първоначално той предвиждаше 40% от сумата да бъде платена чак след заработване на системата за електронна винетка и монтиране на всички точки за надзор. През септември 2018 година беше подписано в допълнение съглашение сред АПИ и Консорциум " Капш Трафик Солюшънс ", като една от огромните промени беше, че през май изпълнителят ще получи 50% от контрактуваната цена.

Приходите в бюджета от главната активност на тол ръководството - от продажбата на винетки, до края на юли са 281 406 722 лева Очакваните приходи до края на 2019 година от пътни такси са към 400 млн. лева, а прогнозните доходи от обезщетителни такси и налагани административни наказания и наказателни постановления в следствие от контролната активност са над 4.3 млн. лева Към края на юли събраните средства от обезщетителни такси са 2 247 237 лева Тези доходи не могат да се употребяват за разплащане на разноски по контракта с изпълнителя на смесената електронна система за събиране на пътни такси, защото могат да се разходват единствено за поддържането и строителството на републиканските пътища, прецизират от ръководството.

От началото на година леките коли пътуват с електронна винетка. Въвеждането на заплащането за прилагане на пътищата на база изминато разстояние за транспортните средства с обща маса над 3.5 тона трябваше да стане в средата на август.

Заради неналичието на единодушие за цените и неизясненост кои пътища да бъдат обхванати Народното събрание реши изцяло тол-системата да проработи на 1 март следващата година. Тестовете на системата ще стартират на 16 август.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР