Отпуснатите допълнително средства за общинските и областните болници е навременна

...
Отпуснатите допълнително средства за общинските и областните болници е навременна
Коментари Харесай

Даниела Дариткова: Не всички общински болници ще получат допълнително финансиране

Отпуснатите в допълнение средства за общинските и регионалните лечебни заведения е навременна мярка. Тези средства няма да се дадат общо, а ще се дадат за активност. Това съобщи пред БНР депутатът от ГЕРБ Даниела Дариткова – ръководител на здравната комисия в Народното събрание.

Тя посочи обаче, че парите няма да са за всички: "Тези пари по методика се дават според Закона за лечебните заведения единствено за лечебните заведения, които са в географски мъчно налични и отдалечени райони. Списъкът се дефинира посредством Сдружението на общините ".

Дариткова означи, че лечебните заведения имат и други претенции: "Диалогът с тях ще продължи. Той няма да завърши единствено с даването на едни пари ".

Именно в този момент трябваше да се реагира, тъй като анализите се правеха през годината. Сега и с положителното положение на бюджета може да се разреши едно в допълнение предоставяне на средства към тези лечебни заведения. Смятам, че това е извънредно положително. Избори има всяка година, а пари се дават тогава, когато бюджетът го разрешава и когато в действителност се реализира рационалният компромис посредством разговор с всички заинтригувани, изясни още депутатът от ГЕРБ.

Даниела Дариткова бе безапелационна, че не може да се приказва за непозволена държавна помощ към търговски сдружения.

По думите ѝ по тази методика се финансират и центровете за психологично здраве. Тя увери, че поетият ангажимент от Министерството на здравеопазването за увеличение на издръжката на болен с психологично заболяване също ще бъде спазен и ще има нарастване на средствата.

За единната европейска система за верификация на медикаментите, която през вчерашния ден влезе в действие, Дариткова счита, че няма място за терзание.

Бяха направени редица разяснения от Министерството на здравеопазването и от асоциацията, която се занимава с въвеждането на системата, че ще има равномерен преход, че няма да има наказания в първите месеци, че има съществено намаляване на цената на нужните устройства. Длъжни сме да изпълняваме европейските регламенти. Нямаме потребен ход за оттегляне. Смятам, че би следвало благодарение на съсловната организация, министерството и способените органи да се подкрепи всяка аптека, която има усложнения по въвеждането на аптечния програмен продукт, изясни ръководителят на здравната комисия. По думите ѝ обаче няма юридически механизъм за персонално финансово подкрепяне на затруднени аптеки.

Дариткова чака, че през март ще се вземе решение за модела за здравна промяна.

Към момента ГЕРБ нямат политическо решение във връзка с Концепцията за интеграция на ромите на вицепремиера Красимир Каракачанов. Според нея документът би следвало да се подложи на необятно публично разискване, да се чуят всички отзиви и чак тогава да се вземе решение в подтекста на програмата, която извършва държавното управление.

Проблемът е извънредно значим. Би следвало да се реализира консенсус освен в границите на ръководещата коалиция, само че и реализиране на публичен консенсус по тематиката, с цел да може стъпките, които се очертаят, да бъдат следвани дълготрайно. Проблемът в действителност би трябвало да откри своето решение в съответни ограничения. Имаме положителни решения в тази тенденция, само че цялостното чувство на обществото за сполучлива интеграция към момента го няма, съобщи още Даниела Дариткова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР