Отпускат 1,5 млн. лева за финансиране на национална научна програма.

...
Отпускат 1,5 млн. лева за финансиране на национална научна програма.
Коментари Харесай

Отпускат 1,5 млн. лева за създаване на база данни на кръводарителите у нас

Отпускат 1,5 млн. лв. за финансиране на национална научна стратегия.

Министерският съвет утвърди средствата по бюджета на Министерството на образованието и науката за 2020 година С тях ще бъде финансирано осъществяването на дейностите през първата година на Националната научна стратегия (ННП) " Създаване на база данни на кръводарителите в Република България за маркери на трансмисивни инфекции " .

Националната научна стратегия е на обща стойност 4,5 млн. лв. и е със период на осъществяване до 31 декември 2022 година Тя е създадена като продължение на изпълняваната в интервала 2018-2020 година ННП " Разработване на методология за въвеждане на NAT технология за диагностика на дарената кръв в трансфузионната система на Република България ", по която със средства на МОН са закупени и въведени в употреба 6 здравна апарата за осъществяване на диагностика на трансмисивни инфекции.

Новата стратегия е ориентирана към идентификация и класифициране на информацията във връзка с разпространяването на вирусите на HIV, хепатит В и хепатит С измежду кръвните донори, както и оценка на риска на същите вируси измежду донорите у нас посредством проучване на тяхното разпространяване и периодичност. Двата индикатора се допълват, защото дават информация за предишния и настоящия риск от зараза.
 Намаляват кръвните ресурси, тревожат се от Националния център по хематология
Намаляват кръвните ресурси, тревожат се от Националния център по хематология

Коронавирусът не се предава при кръводаряване, има скрининг на донорите

От Министерския съвет показват, че разпространяването на трансмисивни инфекции в световен аспект е значимо за научните проучвания, защото те заемат забележителен дял в човешката патология и имат нов капацитет за епидемиологично разпространяване.

Инфекциите, излъчени по кръвен път, и по-конкретно хепатитните вируси В (HBV), С (HCV) и вирусът на добития имунен недостиг (HIV), могат да провокират хронични инфекции с тежки затруднения, заради което информацията за тях е извънредно нужна.

Националната научна стратегия планува осъществяването на 40 000 тествания на година и разбор на данните от медицински проучвания и създаване на нови модели и програмен продукт за обработка на данни.

С осъществяването й на научните среди у нас ще се даде достъп до систематизирана информация, която ще може да бъде оценена и употребена за разнообразни научни цели.
 Създават база данни за кръводарителите с 4,5 млн. лева
Създават база данни за кръводарителите с 4,5 млн. лева

Решението е на кабинета " Борисов-3 "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР